Gängland Malmö – Holma och Kroksbäck

Under 2017 utbröt enligt polisen en våldsam konflikt mellan två kriminella nätverk i Malmö. Det ena nätverket har sin bas i Kroksbäck och det andra i Holma. Från början ska de ha utgjort ett enda nätverk. Något skedde dock under våren 2017 som ändrade situationen. Kroksbäck är ett miljonprogramsområde från 1960-talet, ett av de först byggda i hela landet inom det så kallade miljonprogrammets ram. Holma som ligger bredvid byggdes 1972-74.

Kanske är det så att en konflikt uppstod under 2017, men samtidigt tyder mycket på att någon försöker hämnas mordet på Nermin Karamehmedovic som skedde 26 februari 2016. Karamehmedovic var en kände ledare i den så kallade M-falangen. Samtidigt kan det ju vara så att nätverket i i Kroksbäck/Holma var de som låg bakom mordet på Karamehmedovic och att nätverket senare blivit osams internt. Då kan detta att alla beskjutna i konflikten tycks ha en koppling till det mordet bara vara en ren synvilla. Det kan fortfarande tillhöra olika falanger i något som från början var ett och samma gäng.

Skjutningar

Den första skottlossningen i konflikten skedde den 12 maj 2017 på Sörbäcksgatan i Kroksbäck då flera skott avlossades mot en bil. En 21-årig man skottskadades. Han ryktas vara bror till en person, Rami El Mohamad, som varit häktad som misstänkt för mordet på Nermin Karamehmedovic. Denne kan också ha befunnit sig i bilen, men det är oklart om så verkligen var fallet. En uppbränd bil som troddes vara skyttarnas flyktbil hittades på Barlastgatan i Limhamn.

Rami El Mohamad dömdes redan 2008 för två bankrån, mot SEB:s kontor i centrala Kristianstad och vid Jägersro i Malmö. Även en 14-åring var delaktig i bankrånen. Han var dessutom tillsammans med en 16-åring och en 19-åring misstänkt för ytterligare ett rån mot Skurups Sparbank och inblandad i ett rån mot Swedbank på Regementsgatan i Malmö. Båda två skedde också år 2008. 2014 misstänktes han för att tillsammans med Nermin Karamehmedovic har försökt köra ihjäl en man men det blev aldrig något åtal. Sommaren 2015 utsattes han enligt uppgift för en av många granatattacker i Malmö det året.

Mordförsök

Nästa gång det small var den 2 juli 2017 då tre personer mellan 20 och 32 år gamla blev beskjutna med automatvapen på Hyacintgatan i Holma. Offren fick lindriga skador.  Den yngste av de skjutna var Ibrahim (Ibbe) Badawi. I samband med vården annat uttryckte han hot mot en sjuksköterska för vilken han senare dömdes.

Två veckor senare, den 14 juli, gick en maskerad man in i en frisörsalong på Holma och avlossade flera skott mot den då 23-årige Omar El Ali. Han fick livshotande skador men överlevde. Den maskerade mannen flydde från platsen på en moped i riktning mot Kroksbäck.

Nästa skjutning skedde den 18 augusti på Lagmansgatan på Borgmästargården i Malmö. En bil med Omar El Ali och den då 26-årige Jehja El Soudi blev beskjutna av två maskerade män med automatvapen. Omar El Ali träffades av flera skott och fick svåra skador. De lämnade platsen på två mopeder som senare hittades i Kroksbäck. Även Jehja El Soudi träffades av skott vid samma tillfälle, men han lyckades ta sig till sjukhuset för egen maskin genom att stoppa en förbipasserande bil på Pildammsvägen. Båda skjutna överlevde.

Omar El Ali och Jehja El Soudi har båda tidigare suttit häktade som misstänkta för mordet på Nermin Karamehmedovic. Mordförsöken på dem och mot Rami El Mohamed kan naturligtvis också ha med detta att göra och därför måste det inte med nödvändighet handla om en ny konflikt som uppstod 2017.

Mord

Den 1 december 2017 sköts Ibrahim Badawi ihjäl vid en skjutning på Eriksfältsgatan vid Gullviksborg i Hermodsdal. Vid samma tillfälle skottskadades också Ahmad Alshhabe, då 22 år gammal. Också han var misstänkt för inblandning i mordet på Nermin Karamehmedovic. En 28 åring greps snart efter mordet. Han är känd av polisen sen tidigare, men inte för några våldsbrott utan för bedrägeribrott. Bedrägerier var något som M-falangen ägnade sig åt.

Förutom det sistnämnda mordet på Ibrahim Badawi verkar inte några personer ha gripits som misstänkta för något av de andra mordförsöken. Det är också lite knepigt att förstå vilka som är på vilken sida i konflikten, om det nu finns nån konflikt.

Fortsatt konflikt

Den 14 september 2020 blev flera personer beskjutna på Sörbäcksgatan vid ”Lugna Hörnan” i Malmö. Moh@mm@d Ramadan blev träffad av ett skott i benet och flydde in i en butik. Detta tillsammans med Ibr@h#m Khodr, H@mz@ El Mohamad, Ibr@h#m El Mohamad och några till. Dessa personer anses ingå i det löst sammansatta kriminella nätverket i Kroksbäck. Några av personerna i detta nätverk har blivit dömda för narkotikabrott och annan grov brottslighet.

Moh@mm@d El-Ali och hans kusin Omar El Ali frihetsberövades som misstänkta för att ha deltagit vid denna skjutning. Moh@mm@d El-Ali släpptes efter någon vecka. Hans anses inte vara inblandad i kriminalitet. Omar El Ali ingår i det kriminella nätverket i stadsdelen Holma där också en person med namnet S@m*r Q@sim ingår.

Hämnd

Den 26 november 2020 kom hämnden. Moh@mm@d El-Ali sköts utanför sin port på Hyacintgatan. En stor mängd personer från Kroksbäcknätverket misstänktes för Inblandning på olika sätt men egentligen kunde inget bevisas. Bland de som utreddes fanns H@ss@n Sharif, Jon@s Khatt@b, Ibr@h#m Khodr, Ibr@h#m El Mohamad, H@mz@ El Mohamad, Moh@mm*d Ramadan, Sobh# Zi@b, Fad*l Al-Mahd@wi, Y@Z@n Ham*sh, @bdull@h Khodr, Yous*f El Beyrout#, Moh@mm*d Khodr, Fir@ss Zu*t@r, Kh@l*d El J*bali, Bak*r El Beyrout#, Fou@d El Beyrout#, Yous*f Abdul R@hm@n, Mont@serbell@ Mo@amm@d, Mouss@ El-Beyrut# och Yous*f El Beyrout#.

Två personer kom till slut att åtalas, Ibr@h#m Khodr för mordförsök och vapenbrott och H@mz@ El Mohamad för medhjälp till mord. Båda två frikändes av Malmö tingsrätt. Även två andra, H@ss@n Sh@rif och Ibr@h#m El Mohamad utreddes som misstänkta för att ha deltagit i mordet men inget kunde bevisas. Ibr@h#m Khodr dömdes dock för vapenbrott och i en annan tidigare rättegång har ytterligare en person som är till Krokbäcksnätverket, Butr#nt B@jr@mi, dömts för vapenbrott.

Rami El Mohamad är häktad eller misstänkt tillsammans med bland annat Ahmad Abdul Karim (Hamade) och Karim Abdul Karim (Papo), Fakhry Mekky (bror till Amir Mekky), Preparim Vejseli, Yvonne Nilsson, Daniel Owusu Nilsson, Rasmus Nöbbelin och Al-Sherif Gomah i den så kallade Los Suecos-härvan i Spanien kring ett svenskt mordkommando.

Läs mer:

#Uppdaterat 2021-12-20

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!