Guldhandlare åtalad för grov penningtvätt

En av den så kallade M-falangens ledare, Mirza Masovic, reste utomlands år 2015 och har förblivit där så att svensk polis eller hans fiender i Malmö inte skulle kunna komma åt honom. I Sverige lämnade han dock kvar stora summor kontanter. En idag 32-årig man tog hand om pengarna och lämnar dem för förvaring till en idag 28-årig guldhandlare, Bellal (el. Billal) Hadrous. Totalt handlade det om 11,3 miljoner SEK.

Guldhandlaren har dock ett personligt problem, han är spelmissbrukare. Följaktligen spelade han bort pengarna vilket gjorde att han hamnade i allvarliga problem. I juli 2016 kontaktade han därför polisen:

En skånsk guldhandlare, då 26 år gammal, tar kontakt med Malmöpolisen. Han är mycket rädd och svettas ymnigt, utredaren beskriver senare i förhör att man nästan kan känna doft av ångest.

Guldhandlaren berättar att han är hotad av kriminella personer. Detta eftersom han är skyldig en och samma person över 11 miljoner kronor och ytterligare ”ett par hundratusen” till andra personer.

Vem är han då skyldig så mycket pengar? Guldhandlaren vill inte nämna några namn, men det handlar om en person som finns utomlands, han som polisen ”aldrig lyckas komma åt”. Polisens utredning visar att det med all säkerhet handlar om M-falangens ledare, som sedan något år befinner sig utomlands.

– Han [guldhandlaren, red anm] är en bank, kan man säga. Han får svenska kontanter och växlar dem till euro. Vi menar att de pengarna sedan lämnas till lastbilschaufförer som kommer med narkotika, säger Michael Hansson, åklagare.

Bar fyra dagar efter att guldhandlaren kontaktade polisen sköts det mot tre olika adresser i Malmö, på Jägersrovägen, Ligustergatan och Duvhöksgatan, där Bellal Hadrous själv och släktingar till honom bor eller bodde.

Den 6 februari 2018 genomfördes en razzia mot en guldbutik i Malmö som tillhör guldhandlarens far. I kassaskåpet i guldbutiken hittades ett skuldebrev på de 11.3 miljonerna (enligt vissa uppgifter 11,5 miljoner) som var undertecknat av guldhandlarens far och den 32-åriga mellanhanden. Två dagar senare greps Bellal Hadrous och 32-åringen som misstänkta för penningtvättsbrott. Nu har det väckts åtal mot dem. 32-åringen förnekar brott medan Bellal Hadrous erkänner vissa omständigheter men förnekar brott. Skulderna till Masovic ska dock enligt Kvällsposten vara betalda.

Släkten Hadrous i Malmö och Landskrona är inte helt okänd hos polisen. Bellal Hadrous förekommer i Lexbase vilket betyder att han tidigare blivit dömd för brott. Men främst har släkten omtalats som offer för brott. Kanske en följd av att flera medlemmar i familjen bedriver guldhandel och guldsmedsverksamhet i ett flertal olika firmor.

2008 rånades en guldbutik som tillhörde familjenDen 31 januari 2012 sköts den 48-årige Ahmoud Hadrous ihjäl i sin bil (en svarttaxi) på Fosievägen. Han sköts av en man, Milos Markovic som satt i passagerarsätet fram. Han dömdes till 18 års fängelse i tingsrätten och 16 års fängelse i hovrätten. Den man som åtalades för att ha anstiftat mordet frikändes. Enligt Kvällsposten kallas han för ”Gudfadern” i Malmös under värld. Orsaken till mordet har aldrig klarlagts. Även en ung kvinna åtalades men frikändes.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements