Plast vanligare bland skräpet på stränderna

Sju av tio skräpföremål på svenska stränder består av plast. Det är en ökning med drygt elva procent jämfört med för två år sedan. Samtidigt oroar sig allt fler svenskar över problemet med plast i haven, visar årets Skräprapport från Håll Sverige Rent (HSR). Däremot visar rapporten inte att nedskräpningen totalt sett ökar vilket många journalister i gammelmedia hävdar.

– Plast i haven är ett av vår tids största miljöproblem och det mesta av skräpet kommer från land. Därför krävs en kraftsamling från flera håll i samhället för att se till att skräpet inte hamnar i naturen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Ren, i ett pressmeddelande.

Av det skräp som hittades på svenska stränder under 2017 bestod 70 procent av plast, en ökning från 63 procent 2015. Det visar en analys av skräpmätningar på tio svenska stränder längs ost- och sydkusten som Håll Sverige Rent har genomfört på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Liknande mätningar längs västkusten visar på samma trend.

Att plasten oroar svenska folket är mycket tydligt. Mer än tre fjärdedelar, 76 procent, av befolkningen tycker att plast i havet är ett mycket stort problem, visar en Sifoundersökning som Håll Sverige Rent beställt och presenterar i Skräprapporten.

– Plast som vi använder några minuter finns kvar en livstid i havet och skadar både djur och natur. Därför måste vi människor ändra våra beteenden och sluta skräpa ner, säger Johanna Ragnartz.

Vanligaste skräpet på stränderna är oidentifierbara plastföremål, exempelvis plast som fragmenterats till små delar. Fragmenterat skräp är en av de vanligaste orsakerna till mikroplast i havet. Näst vanligaste skräpet på stränderna är cigarettfimpar och på tredje plats hamnar plastpåsar. Om du vandrar på en 100 meter lång strand kan du stöta på en plastpåse var 16 meter.

Skräprapporten kommer ut varje år och ger en samlad bild av skräpets utveckling både till land och till havs.

I Göteborgs-Posten kopplas plast i havet samman med nedskräpning i Sverige. Det sambandet finns inte. Journalisten i GP skriver strunt. Det skräp som hittas vid Sveriges kuster, framförallt på västkusten, kommer i huvudsak från andra länder. Havsströmmar och vindförhållanden gör att det hamnar på den svenska västkusten. Skräpet vid Östersjöns stränder kommer dock i stor utsträckning från Sverige, men även från andra länder runt Östersjön. Att journalisten dragit den slutsaten är dock inte så konstigt, rapporten från Håll Sverige Rent innehåller också kapitel om nedskräpningen på land och svenskars attityder och uppfattning om nedskräpning. Men den är felaktig.

Rapporten från HSR säger dock ingenting om huruvida den totala mängden skräp på stränderna och i havet ökat eller inte. Hela den ökning som redovisas handlar nämligen om en enda strand (som jag fattar det ligger den vid Öresund). Ökningen där kan beror på några specifika händelser och kan inte anses vis att nedskräpning ökat generellt. Den slutsats om GP drar, att det blivit mycket skräpigare på stränderna är inte möjligt att dra utifrån rapporten. Den är felaktig. Journalisten på GP liksom många andra journalister har slarvat rejält. Eller så kan de faktiskt inte dra korrekta slutsatser av det som de läser.

Samtidigt är det dock så att Sveriges fiskare upplever att det är skräpigare än nånsin i havet och menar att ordentliga åtgärder mot plastskräp måste vidtas.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!