Död val i Mollösund var späckhuggare

I måndags kväll hittades en död val strax norr om fyren vid Mollösund. Efter undersökningar har det nu visat sig vara en späckhuggare. Det är tydligen ovanligt med strandade döda späckhuggare, men att det skedde i Bohuslän är egentligen inget konstigt.

Utanför Bohuskusten finns det alltid (sen cirka 5 år tillbaka) en flock späckhuggare från våren till hösten som är på jakt efter sill. De följer nordsjösillen in i Skagerak men de möter också Rügensillen som kommer upp i Kattegatt och Skagerak efter leken i södra Östersjön. Nyligen sågs också en mindre flock späckhuggare runda Grenen utanför Skagen på väg söderut in i Kattegatt. På vintern finns den aktuella späckhuggarflocken i allmänhet södra Norge.

Förekomsten av späckhuggare är ett bevis på att haven utanför Sverige återhämtat sig från den mycket dåliga situation som de befann sig i för 30-40 år sen. Fiskebestånden har återhämtat sig kraftigt vilket gett möjlighet för havets stora jägare som späckhuggare och tonfisk att återkomma till svenska vatten.

Späckhuggare

Späckhuggare. Bild: Robert Pittman, NOAA

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!