Brottsutredning med koppling till Svenska Akademin

En förundersökning gällande ekonomisk brottslighet i ärendet kopplat till Svenska Akademien har inletts av chefsåklagare Jan Tibbling vid Ekobrottsmyndigheten. På grund av förundersökningssekretess kommenteras inte brottsmisstankar eller brottsmisstänkta. Men det är välkänt att det handlar om eventuella brott i förhållandet mellan Akademin och föreningen Forum (i media kallad ”Klubben”).

I fredags bekräftade Ekobrottsmyndigheten att de tagit emot handlingar från Svenska Akademien. Nu kan myndigheten bekräfta att en förundersökning har inletts gällande misstänkt ekonomisk brottslighet.

– På grund av det stora allmänintresset samt att jag bedömer att det inte kommer att skada eller försvåra den pågående utredningen har jag valt att bekräfta att en förundersökning har inletts. I övrigt är jag väldigt begränsad i vad jag kan kommentera. Uppgifter om brottsmisstankar, vem eller vilka som utreds kommer inte att kommenteras, säger Jan Tibbling, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Det finns i dagsläget ingen grov tidplan för hur lång tid utredningen kan ta.

Sedan förra fredagen har ett antal personer inkommit med begäran om att få de handlingar som Ekobrottsmyndigheten tagit emot från Svenska Akademien utlämnade. Jan Tibbling har nu sekretessprövat handlingarna och kommer kunna lämna ut dessa handlingar i ”maskad” form. Det betyder väl antagligen att nämnda och eventuellt misstänkta personers namn döljts i de dokument som lämnas ut.

Sen tidigare är det känt att den aktuella utredningen från en advokatfirma som Akademin överlämnat till Ekobrottsmyndigheten uppger att det kan ha skett brott i den verksamhet Jean Claude Arnault och Katarina Frostenson bedrivit i kulturföreningen Forum.

– De personer som skickat in en begäran om att få ta del av handlingarna kommer att få svar under dagen med anvisningar om hur utlämnandet av handlingarna ska gå till rent praktiskt.

– Det som händer framöver är sedvanligt utredningsarbete, säger Jan Tibbling.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!