Kungshöjd

Kungshöjd ligger mitt i Göteborg men är ändå en tyst oas. Byggt kring förra sekelskiftet, främst i början av 1900-talet är stadsdelen ett av Göteborgs vackraste stadsrum med lekplatser och utsiktsplatser på resterna av Göteborgs gamla befästningar. Husen är fantastiska och utan tvekan finns det hus om hör till de vackraste i Göteborg i området. Kontrasten är också väldigt stor i förhållande till höjden på andra sidan Kungsgatan, norr om Kungsgatan, där monumentalt tråkiga och sterila hus från 1960-talet dominerar.

Kungshöjd

Kungshöjd från söder.

1895 bildades Kungshöjdens Fastighetsaktiebolag för att exploatera det som då kallades Lilla Otterhällan. Bolaget fick ett aktiekapital på minst 700 000 kronor och högst 1,5 miljoner med bl.a. bryggaren Rickard Grauers som delägare. Kronan sålde till detta bolag den tidigare tyghusbyggnaden, med vissa undantag, för 300 000 kronor. Köpeavtalet upprättades den 2 maj 1895. Tyghusbyggnaden dominerade den lilla höjden med sina torn.

1903 påbörjades anläggandet av gator. Arsenalsgatan anlades ytterst mot söder med de delvis omlagda små bastionerna Christina Regina och Carolus Gustavus Rex som stödmur. Fån bastionerna är det idag en fantastiskt utsikt åt olika håll. Totalt går det att se 9 kyrkor från den östliga av de två bastionerna, från Masthuggskyrkan i väster till Christine kyrka i nordost. Det enda som skämmer utsikten är de modernistiska husen med platta tak nedanför höjden i Rosenlund. I väster ståtar också Rosenlundsverket som är allt annat än snyggt, men har ett värde då det påminner om en tid när Rosenlund och Skeppsbron var industriområden.

Den bebyggelse som efter rivningen av Kungshöjd uppfördes i kvarteret Arsenalen fick när de uppfördes 1904-1913 en utformning som påminde om det gamla tyghuset. Arkitekter var Hans Hedlund, Gustaf Elliot, Eugen Thorburn, Arvid Bjerke med flera. Den främre raden av 5-vånings hyreskaserner (mot söder) fick fasader av gult tegel och kraftigt krenelerade torn med inspiration från den tidigare Arsenalsbyggnaden på platsen. I kvarteret Luntantu var Hjalmar Cornilsen (1857-1937) en av arkitekterna. Det sista byggda kvarteret var kvarteret Carolus Rex som byggdes under 1920-talet och där husen bland annat ritades av arkitekterna  Nils Olsson och Sten Branzell.

Luntantu

Kvarteret Luntantu sett från Kungsgatans trottoar mitt emot tidigare Telegrafverket. 1976. I förgrunden fastigheten Kungsgatan 9 D – Kungshöjdsgatan 1 med Augusts Vapen AB på hörnet. Foto: Olle Gulin. Licens: CC-BY-NC-ND

Televerkets hus i fem våningar som upptar hela kvarteret Telegrafen uppfördes i jugendstil 1909-12 efter ritningar av arkitekt Hans Hedlund och invigdes den 13 maj 1913. Byggnadsfirman F O Peterson & Söner var huvudentreprenör. På platsen låg tidigare artilleriregementets kasern.

För den som blir stressad av folklivet och kommersen på Kungsgatan eller Järntorget är Kungshöjd en lättåtkomlig och lugn idyll, en av Göteborg vackraste stadsdelar. Ett område att gå till för en stunds vila, lugn och ro. Det är ett område väl värt ett besök och en stunds stilla begrundan på en av bänkarna på någon av de två bastionerna. En av de bästa och vackraste stadsdelarna i staden.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!