Red wedding på riktigt – massakern i Sandby borg

Sen 2010 har arkeologer arbetat med att gräva ut Sandby borg på Öland. Fynden är omfattande och resultatet av en enda våldsam händelse i slutet av 400-talet som innebar att byn och borgen helt övergavs.

Sandby borg är en av omkring 20 liknande borgar på Öland. Den mest kända är Eketorps borg, som totalundersöktes 1964–1974 och nu är delvis rekonstruerad samt ett stort turistmål. Borgarna karakteriseras av att de har haft höga stenmurar med ett par portar. De flesta borgarna på Öland är mer eller mindre cirkelformade, även om det finns undan­tag som till exempel Bårby borg som endast är en halvcirkel placerad vid kanten av en kraftig klintbrant. Träby borg avviker också med sina tre cirkulära murar placerade in­till varandra.

Sandby borg.

Sandby borg. Bild: Intarch. Licens: CC-BY-3.0

Sandby borg ligger endast knappt 50 meter från stranden på öns östra sida. Dess läge i direkt anslutning till havet gör att Sandby borg skiljer sig från övriga fornborgar på Öland. Formen är oval, orienterad i nordväst-sydostlig riktning. De inre måtten är 66 och 92 meter. Muren har varit cirka fyra meter tjock, och är högst i nordväst och lägst i sydost. Den sydöstra borgfoten ligger bara någon meter över havets normalvattenstånd. Murkrönet ligger i nordväst 3,1 meter över omgivningen och i sydost 1,5 meter över omgivningen. Geofysiska undersökningar samt flygfoton visar att den rymt 53 hus. I borgen finns ett centralt kvarter och radiella hus längs murarna. Runt det centrala kvarteret går en gata och det finns några mindre öppna platser i öster och i väster.

Väster om borgen finns en slags yttre förskansning, som består av flera parallella rader av gråstensblock. Väster om borgen finns också en stor naturlig sötvattenskälla. Borgen har haft tre portar, en i sydost mot havet, en i väster inåt land och en mindre mot norr. Delar av borgen har varit uppodlad under 1800-talet, men innan dess syntes husgrunder inne i borgen. Mycket sten, särskilt kalkstenshällar, har avlägsnats från borgen under 18- och 1900-talet.

Utgrävningar av borgen som startade år 2010 leds av Kalmar läns museum som samarbetar med bl.a. Linnéuniversitetet och Stockholms universitet.

2010 hittades fem smyckegömmor med föremål av yppersta kvalitet. Utgrävningarna som följt har avslöjat en massaker där borgens/byns 200 – 250 invånare, barn, tonåringar, kvinnor och män, slagits ihjäl och lämnats där de föll omkring år 480, under folkvandringstiden. Det finns en övervikt av män bland de dödade men samtidigt en avsaknad av vapen bland husen och på gatorna. Detta verkar inte forskarna ha några förklaringar till. Det hela verkar vara en massaker på obeväpnade människor som tagits med överraskning. Precis som Red Wedding i Game of Thrones.

Skeletten återfinns liggande precis så som de föll när de höggs ned och kropparna har aldrig begravts. et hela anses av forskare vara en massaker med politiska motiv då ingen plundring tycks ha ägt rum. Borgen tycks därefter bara ha övergivits och aldrig blivit plundrad under de 1 600 år som gått sedan dess. Ingen tycks heller ha återbesökt borgen för att begrava döda eller ta hand om ägodelar. Däremot tycks de som utförde masskaern ha försökt sätta eld på en del husen i borgen, men elden slocknade efter en stund Intill modern tid har också vandringssägner om att borgen var och är en farlig plats levt kvar i området. Detta utan att någon vetat vad som en gång hände.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!