Borgarnas och borgarmedias trollfabriker

ETC har i en artikelserie avslöjat hur Svenskt Näringsliv finansierar trollfabriker på internet och facebook. Trollfabriker som sprider falska nyheter, förtal, lögner och otidigheter med hjälp av de svensk kapitalisternas pengar och med deras goda minne:

En av de mest kontroversiella Facebook-sidorna är Rödgrön röra, RGR, som också är en av de största med 44 200 gilla-markeringar. RGR startades 2013 av den moderata riksdagskandidaten Arin Karapet. Under förra valrörelsen fick gruppen hjälp från PR-avdelningen för Moderaterna i Stockholm med att producera youtubefilmer och grafik.

”Det gjorde det enklare att ha en samordnad strategi kring vad som skulle kommuniceras”, skriver Arin Karapet i ett brev till Stiftelsen fritt näringsliv som finansieras av Svenskt näringsliv. Dagens ETC har tagit del av interna dokument som läckt ut från stiftelsen och sprids av vänsterbloggen Alliansfritt Sverige.

Under valrörelsen publicerade Rödgrön röra en bild som påstod att dåvarande miljöminister Åsa Romson dumpat gift i havet. Bilden fick C-toppen och landshövdingen Jöran Hägglund att reagera. Han lämnade gruppen i protest för kunna ”se mig själv i spegeln”, berättade han för Länstidningen. Men gruppens grova ton verkar inte ha påverkat Svenskt näringsliv som, via sin stiftelse, gav Rödgrön röra 900?000 kronor i bidrag under 2014. I det läckta dokumentet skriver Arin Karapet att gruppen har använt pengarna för att ”stärka oss själva och hela borgerligheten för en valseger mot vänstern även på sociala medier 2018”.

[…]

Svenskt näringslivs dolda nätverk i sociala medier är mycket större än bara Rödgrön röra. Facebook-grupperna Jobbfakta, Välfärdsfakta och Skattefakta når tillsammans hundratusentals användare med sina inlägg. Sidorna administreras av Näringslivets mediaservice som beskrivs som organisationens ”sambandscentral”.

Sidornas webbadresser är registrerade på dotterbolaget Svenskt näringsliv service AB, som har en årlig budget på 300 miljoner kronor. Svenskt näringsliv har dessutom de senaste fem åren donerat 227 miljoner till Stiftelsen fritt näringsliv som slussat pengar vidare till Timbro (i snitt 30 miljoner per år) och till diverse sociala medier-satsningar, visar årsredovisningarna. Men avsändaren bakom sidorna är ofta otydlig för den vanlige Facebook-användaren.

Men dessa trollfabriker och facebooksidor är bara en del av överklassens propagandaapparat för spridande av falska nyheter och lögner. En mer etablerad del är exempelvis Göteborgs-Postens ledarsida som är en slags rasistisk propagandacentral för Sverigedemokraterna med falska påståenden, rena lögner och utelämnande av fakta. Det senaset påhittet är sajten faktiskt.se som inte är nåt annat än en möjlighet för borgarmedia, kapitalistmedia, att sprida falska nyheter, falska uppgifter, felaktiga påståendet under falsk flagg. Genom att påstå att de faktagranskar och avslöjar falska nyheter döljer sajten att det handlar om en ren propagandacentral för överklassens intressen. Falska fakta haglar på sajten liksom lögner om att åsikter och tyckande är fakta. Något som Åsa Linderborg skrivit om i två artiklar. I den ena skriver hon:

De fakta som granskas är inte enskilda uppgifter utan brännheta valfrågor så som vårdköerna, arbetsmarknaden och polisen. Nej, konstaterar Faktiskt.se på premiärdagen den 25 april, LO har ”helt fel” när de påstår att Moderaternas politik leder till sänkta löner.

Eller rättare sagt: SVT påstår att LO har fel.

Denna ”faktakoll” har de lagt på Faktiskt.se, som saknar en gemensam ansvarig utgivare. Det finns med andra ord ingen som tar det fulla ansvaret för allt som publiceras där, mediehusen ansvarar bara för sina egna publiceringar. Och ändå ska de ligga bredvid varandra, den ena granskningen ska följa efter den andra i ett enda sanningsflöde. Dessutom är inte artiklarna signerade, de är helt anonyma; mediehusens varumärken anses räcka som avsändare.

Vad händer om låt säga SVT hamnar snett i sin faktagranskning? Ska de andra då smälla sin egen samarbetspartner på fingrarna? Eller ska de som ingår i Faktiskt.se skydda varandra genom att indirekt skriva under på att alla alltid kommer fram till ett korrekt resultat?

[…]

I LO:s valfilm hävdar en undersköterska att Moderaterna genom sänkta ingångslöner för nyanlända (man räknas som nyanländ de första åtta åren man är i Sverige) kommer innebära ”sänkta löner för alla”. Okej, det är en generalisering som går att granska och man behöver inte vara generös och tänka att hon menar ”alla” med samma kompetensprofil – typ undersköterskor. Men om man letar rätt på LO:s hela argumentation nyanseras påståendet: Sänkta ingångslöner för vissa innebär en nedåtgående lönespiral för dem som ligger närmast i lönenivå.

Och det är vad SVT på Faktiskt.se också säger, när de konstaterar följande: ”Forskningen visar att det sannolikt skulle kunna innebära en viss risk att lönerna sänks för närliggande lågavlönade jobb men inte att effekten sprider sig uppåt i lönestrukturerna.”

och i den andra:

Med den moraliska överlägsenhetens uppnäsa har fyra stora drakar – SVT, SR, SvD och DN – samlat sig till en gemensam plattform, Faktiskt, uppbackad med 1,9 statliga miljoner kronor. Där ska de avgöra vad som är rätt eller fel av de utspel och påståenden som görs under valåret 2018.

Inte bara det att dessa goda riddare genom en förment objektivitet tar ställning i frågor som är politiska, och som därmed inte kan koka ner i ”sant” eller ”falskt”. Genom att ikläda sig rollen som sanningssägare vill de dessutom invagga oss i föreställningen att de själva aldrig kan ha eller göra fel.

Kanske är det därför de vägrar rätta sig själva ens när de beslagits med att sprida sakfel och felciteringar, som i ”granskningen” om sänkta ingångslöner.

LO har med andra ord rätt i sin valfilm. Faktiskt.se har fel och sprider lögner, falska nyheter.  Faktiskt.se är i själva verket en del av borgarklassens, överhetens och storföretagens propagandaapparat. En trollfabrik full med påhittade så kallade fakta.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!