Finns inget att lära av de andra nordiska länderna när det gäller flyktingar

Jenny Sonesson i GP tycker att Sverige ska bli lika flyktingfientligt som Finland och lika rasistiskt som Danmark och Norge. Hon tycker att Sverige ska lära av den finska asylprocessen. Den går nämligen väldigt fort och sen utvisas nästan alla. Hon skriver att det handlar om migration (in- och utvandring), men skriver sen nästan bara om flyktingmottagande vilket bara utgör 1/3 av invandringen till Sverige. Antingen är hon okunnig eller så vilseleder hon med flit.

Att Finland knappt har några asylsökande är huvudorsaken till att processen går fort. Det finns inte så många fall att hantera och apparaten för att hantera dem är därför lätt att ge rätt kapacitet. Sverige utvisar också många gånger fler än Finland. Det är lätt att utvisa alla som fått utvisningsbeslut om antalet är så få att de är lätta att hålla reda på. Så är inte fallet i Sverige. Det finns helt enkelt inget i den finska asylprocessen som kan ha någon som helst betydelse för den svenska motsvarigheten. Den finska flyktingmottagningen är av så liten omfattning att det handlar om nåt helt annat än den svenska. Det finns inget den svenska flyktingmottagningen kan lära av den finska. Jenny Sonesson yrar.

I Norge har de en brottsstatistik där nationalitet också finns och det är bra skriver Sonesson. Användbarheten är dock begränsad vilket vi kan se av den motsvarande statistik som tidigare fanns i Sverige. Den senare visar att en invandrargrupp, thailändare, haft den lägsta brottsligheten i Sverige, och att två andra invandrargrupper haft den största, US-amerikanska vietnamdesertörer och de ungrare som kom 1956. Problemet med detta är att denna information inte ger någon hjälp för att vidta åtgärder mot det som kan uppfattas som problem. Den är meningslös. Den viktiga uppgiften i sammanhanget är de invandrade personernas kön och sådan statistik har Sverige. Sonesson vill ha statistik för statistikens skull. Det finns inget att vinna på det.

Att de för en diskussion i Danmark om att bara kvotflyktingar ska tas emot tycker Sonesson är bra. Kvotflyktingar har fått asyl innan de lämnar det land de flyr ifrån eller det flyktingläger de suttit i. Att ett sådant system skulle innebär att flertalet förföljd människor i världen skulle dödas förstår inte Sonesson. Eller så låtsas hon inte om att hon förstår det. Det senare är naturligtvis mycket värre. Om Sverige haft sådana regler under andra världskriget hade i stort sett alla danska judar dödats. Inte heller hade några judar kunnat köras med vita bussar till Sverige från koncentrationslägren för först hade det varit nödvändigt att fastställa deras identitet och besluta om de hade rätt till asyl. Maken till den cynism Sonesson uppvisar i sin GP-ledare får man leta efter.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!