Befängd artikel i ETC av Andreas Gustavsson

Andreas Gustavsson har skrivit en av de sämst underbyggda artiklarna jag sett i ETC någonsin. Den är otroligt usel, okunnig och oreflekterad. Den handlar om utrotning av djur. I första meningen skriver han att den sista vita noshörningshannen dog nyligen. Det är inte sant.

Gustavsson hade bara kunnat kolla i Wikipedia så hade han sett hur fel han har.  Vit noshörning heter egentligen trubbnoshörning. Den har funnits i två underarter. En nordlig och en sydlig. Den siste hanen av den nordliga underarten dog nyligen. Den fanns i fångenskap och alla individer (honor) som finns kvar finns i djurparker. Den sydliga underarten är inte utrotningshotad och det finns 8 000 individer. Spetsnoshörning (svart noshörning) är betydligt mer hotad än vit noshörning.

Sedan fortsätter Gustavsson med att påstå att snart är nötkreatur (kor skriver han, bara det en dumhet i sig) den största djurarten på jorden. Det är faktiskt urbota dumt. I Sverige finns en vild djurart som är lika stor och jag kan inte se att den på något sätt löper risk att bli utrotad, varken i Sverige eller nån annan stans. Älg. Gustavsson tycks så fast fixerad vid den stockholmska innerstaden att han inte en verkar veta att älgar finns och att de är större än kor. Inte ens om alla stora landdäggdjur i resten av världen utrotades så skulle nötkreatur inte vara störst. En ledarskribent i ETC får inte lov att skriva så fruktansvärt urusla artiklar och vara så dåligt pålästa. Inte i något ämne.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!