Världens militärutgifter ökade något under 2016

Världens militära utgifter ökad kraftigt mellan år 2000 och 2010. Därefter har de inte längre ökat. Mellan 2016 och 2017 var det dock en liten ökning. Detta enligt en rapport från SIPRI. Det land som har de överlägset största militära utgifterna är USA som står för 35% av alla militära utgifter i hela världen. Inget annat land är i närheten av att spendera lika mycket pengar på militär och vapen. Kina som är nummer två står bara för 13%. Nato står sammanlagt för cirka 50% av världens militära utgifter.

Störst andel av BNP satsas det i olika länder i Mellanöstern såsom exempelvis Israel, Oman, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Kuwait. Även Ryssland ligger i samma nivå som dessa länder. Samtidigt är det dock också så att Ryssland satsar allt mindre på militären. Ryssland minskade sina militära utgifter mellan 2016 och 2017 med 20%. Oljerika länder i Mellanöstern, USA och västeuropeiska länder ökade däremot sina militära utgifter.

Jämfört med 2008 har dock USA och Storbritannien minskat sina militära utgifter rejält. Kina, Turkiet, Indien, Ryssland, Saudiarabien and Australien har däremot ökat sina militära utgifter med mer än 30% sen 2008.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!