Flytta ut Göteborgs idrottsarenor

Yimby Göteborg föreslår i en debattartikel i GP att hela stråket med idrottsarenor i centrala Göteborg borde flyttas ut från centrum. Det är ett bara förslag. Tyvärr har en majoritet av de politiska partierna med socialdemokraterna och högerpartierna i spetsen beslutat sig för att bygga fler arenor i centrala Göteborg trots att sådana verkligen inte behövs. Heden ska till stor del förvandlas till en ny arena istället för att bebyggas med levande stadsbebyggelse och en av den centrala stadens mest använda publika resurser, Valhallabadet, ska troligen rivas. Det är ett bedrövligt förslag.

Istället borde Scandinavium rivas och ersättas av en arena som kan ligga på Backaplan eller i Gamlestaden. Stora Ullevi kan ersättas av en nya arena som placeras på Backaplan om ersättningen för Scandinavium placeras i Gamlestaden. Istället för att bygga en ny fotbollsarena på Heden kan den byggas i Högsbo industriområde där ju bostäder också ska byggas. En ersättning för Lisebergshallen (som snart ska rivas på grund av Västlänksbygget) kan byggas i Munkebäck. Att bygga på de platserna skulle också bli mycket billigare. På så sätt kan några områden i centrala Göteborg bebyggas med levande stad i Vasastadsliknande kvarter. Det gäller det nuvarande öppna Heden, områdena där Scandinavium, Valhalla IP och Ullevi ligger. Valhallabadet kan bevaras.

Som ersättning för breddfotbollens arenor kan Mossens IP utvecklas tillsammans med närliggande Guldheden Södra och Anders Svensson-vallen till att bli ett bra område för breddfotbollen. Det finns säkert liknande möjligheter också på andra håll. Exempelvis kring Slottskogsvallen, Ruddalen, Rambergsvallen (Bravida Arena) och Sälöfjordsplan. I östra Göteborg har ju redan ett sånt område skapats i Kviberg.

Att riva Valhalla Sport som Yimby också vill är dock inte rimligt eftersom delar av Valhallabadet ingår i det. Vill vi bevara Valhallabadet så behöver nog också Valhalla Sport bevaras.

Men en förutsättningslös arenautredning som Yimby Göteborg föreslår är onekligen något som borde genomföras. Det förslag som socialdemokraterna och de borgerliga partierna nu lagt fram är helt enkelt inte bra. Inget parti är idag företrädare för de tankar som Yimby Göteborg fört fram.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements