Klassamhället och döden – ytterligare en tveksam Katalysrapport

Klassamhället och döden är en rapport från tankesmedjan Katalys som skrivits av Mats Wingborg. Den handlar om att klass avgör hur länge någon lever. Det är att faktum som varit känt länge och är alltså inget direkt nytt. Men rapporten påstår att skillnaderna ökat. Som jag påpekat tidigare finns inga belägg för att så är fallet. Wingborg lägger inte heller fram några bevis för detta utan påstår bara att det är så.

Han påstår också att det beror på ökade ekonomiska klyftor inom landet, dvs den ekonomiska utvecklingen. Det finns inga som helst belägg på att det är det korrekt påstående. Om det finns en ökad skillnad när det gäller livslängden kan det lika gärna bero på ökad invandring av vuxna från länder med mycket kortare livslängd på grund av sämre livsbetingelser. De personer som vuxit upp under dessa sämre förhållanden tar med sig sin sämre hälsa till Sverige och dör tidigare. De hör i allmänhet till arbetarklassen och de fattigaste i Sverige.

Att fattiga lever kortare liv är som sagt välkänt och rapporten ger en mängd belägg och bevis på detta. Att skillnaderna skulle ha ökat i Sverige hittar jag dock inget i rapporten som bevisar det.

Rapporten bygger på samma information om medellivslängd som en annan rapport från Katalys i serien Klass i Sverige. Där finns bättre redovisning av källor och fakta än i Wingborgs mycket bristfälliga rapport. Fakta visar att skillnaderna i medellivslängd inte ökat.

Läs också: Klass och hälsa – en misslyckad rapport från Katalys

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!