Det finns inget att lära av London när det gäller brottslighet

I Londons fattiga områden är brottsligheten mycket högre än i Göteborgs utsatta områden. Det finns övervakningskameror överallt och polisen stoppar och kontrollerar ungdomar på ett sätt som inte är acceptabelt. Det liknar mest trakasserier. Polisens sätt att arbeta på fungerar uppenbarligen inte brottsminskande utan det fungerar snarare brottseskalerande. Den som tror nåt annat som exempelvis Erik Hammar, svensk student i London.

Övervakningskamerorna minskar inte brottsligheten och de innebär inte heller att en större andel brott klaras upp. Londonpolisens sätt att arbeta är i huvudsak sämre än det arbetssätt polisen i Göteborg använder. Brottsligheten i fattiga områden är många gånger högre än brottsligheten i Göteborg (fattiga stadsdelar i London har 200 000 till 300 000 invånare).

Att kalla Sveriges förorter våldsutsatta som Hammar gör är jämfört med Londons fattiga områden faktiskt rena dumheter. Våldet i svenska förorter är ungefär som våldet i Londons medelklassområden och långt lägre än i Londons fattiga områden. London som helhet har en mordfrekvens (antalet fall av våldsam död per 100 000 invånare) som motsvarar Göteborgs, och är ungefär dubbelt så hög som hela Sveriges mordfrekvens.

Stadsdelar (boroughs) som Southwark, Lambeth, Newham, Hackney, Brent, Haringey, Croydon, Camden, Ealing och Lewisham med en befolkning som halva Göteborg har en våldsbrottslighet som är dubbelt till fyra gånger så stor i förhållande till befolkningen som Göteborg har.

De våldsammaste områdena i Southwark i södra London är i huvudsak fattiga vita områden som Bermondsey (uppdelat på flera statistiska områden som Riverside och South Bermondsey) och Rotherhite men också fattiga svarta områden som Walworth och Chaucer samt centrumområden som Cathedrals medan det i närliggande Lambeth handlar om fattiga svarta områden som Brixton (Coldharbour, Brixton, Ferndale), Clapham och centrumområden (Bishop’s). Detaljerna när det gäller East End (Newham, Hackney), västra London (Brent, Ealing), norra London (Camden, Haringey) och andra delar av södra London (Croydon, Lewisham) är sannolikt likadana men där har jag inte samma personliga kännedom om områdena.

För att sammanfatta. Brottsligheten i Londons fattiga områden är mycket högre än i Göteborgs fattiga områden. Brottsligheten i Londons fattigare boroughs är minst dubbelt så hög som i Göteborg och i de fattigaste stadsdelarna mer än dubbelt så stor som i Göteborgs fattiga områden. Som jag ser det finns det inget att lära av polisen i London.

London har också en ökande mordfrekvens vilket svenska städer också haft, men de senaste åren har den återigen minskat i Göteborg. Det senare beror sannolikt delvis på ett bra polisarbete där de metoder som används i London undviks.

Källor: Wikipedia, UK Crime Stats

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!