Ökat antal narkotikabeslag

Enligt SR ökade polisen beslag av narkotika under 2017. Polisen gjorde drygt 44 000 beslag av narkotika. Det var nästan 5 000 fler beslag än året innan. Ökningen har fortsatt i år och under årets fyra första månader (januari till april) var beslagen 2 000 fler än under motsvarande period förra året. Det mesta av det polisen hittar är cannabis följt av narkotikaklassade läkemedel:

Den största andel av droger som polisen finner är cannabis, säger Anna Stenfeldt Hennings på NFC.

– Ungefär 45 procent av de materialen vi analyserar består av cannabis, som är den vanligaste drogen i Sverige. En fjärdedel av de beslagtagna preparaten består av narkotikaklassade läkemedel, och resterande delen är fördelad på andra typer av narkotika, till exempel amfetamin, kokain, heroin och andra droger.

Mängden beslagtagna läkemedel har enligt polisen ökat de senaste åren och många av de läkemedel som beslagtas är sannolikt köpta via internet.  Ett problem i det sammanhanget är att läkemedlen/narkotikan inte alltid är vad den uppge sig att vara. Exempelvis har polisen hittat tabletter som ser ut som Oxykodon som istället innehåller en fentanylanalog (ämne som kemiskt liknar och vars verkningar påminner om Fentanyl) vilket är ett mycket starkare preparat vilket medför stora risker för överdoser.

Noterbart i detta sammanhang är att polisens beslag av narkotika helt styrs av polisens arbete och inte avspeglar förekomsten av narkotika i samhället. Görs fler personkontroller av personer som misstänks ha narkotika på sig gör polisen fler beslag. Flertalet beslag är också små, snarast att anse som innehav av narkotika för eget bruk. Något som är olagligt i Sverige men exempelvis inte straffbart i Norge och många andra länder. Siffrorna säger ingenting om hur vanligt det är med narkotikabruk i Sverige eller om detta ökar eller minskar.

Även Tullverket beslagtog mer narkotika under 2017 än 2016. Totalt gjorde Tullverket 6 679 beslag av narkotika under 2017, vilket är en ökning med cirka fem procent jämfört med 2016. Även beslagen av dopningsmedel steg under perioden, från 503 till 592 beslag. Samtidigt har den beräknade samhällsnyttan för narkotika- och dopningsbeslagen ökat markant, från drygt 1,4 miljarder kronor 2016 till närmare 3 miljarder kronor 2017. Detta som en följd av att beslagsvolymerna ökat kraftigt.

Uppgången syns för ett flertal narkotiska preparat. I faktiska tal är den störst avseende cannabisharts (2 002 kg i beslag 2017 jämfört med 690 kg 2016) medan amfetaminbeslagen står för störst procentuell ökning (från 86 kg 2016 till 368 kg 2017). Detta trots att antalet beslag av båda preparaten faktiskt minskat något under 2017.

– Vi har gjort ett flertal riktigt stora beslag i lastbilstrafiken under 2017 där volymerna kan räknas i hundratals kilogram narkotika per beslag. Det förklarar inte minst ökningen av cannabisharts och amfetamin. Fenomenet med storskalig smuggling är inte nytt, däremot har vi ökat vår förmåga att uppdaga den i den tunga godstrafiken, konstaterar Lars Kristoffersson, chef för Brottsbekämpningsavdelningen på Tullverket, i ett pressmeddelande.

Även de totala beslagsmängderna av kokain (97 kg i beslag 2017, en ökning med 98 %), metamfetamin (21 kg, +43 %) samt heroin (37 kg, +20 %) har ökat under perioden.

– Även här är ökningen kopplad till att vi lyckats göra fler stora beslag under 2017 än vi gjorde 2016. Samtidigt har vi också sett ett ökat beslagsantal för de här preparaten, det gäller i synnerhet för kokain där vi tycker oss se en ökad efterfrågan i samhället. Det går dessutom i linje med utvecklingen i vår omvärld, där kokainbeslagen ökat i omfattning på senare år, säger Lars Kristoffersson.

Däremot har volymen beslagtagen marijuana minskat, från 695 kg 2016 till 393 kg 2017.

– Ändå är marijuana den drog som vi gör enskilt flest beslag av, och det har inte förändrats under 2017. Här handlar förändringen mer om att vi låg på en mycket hög beslagsnivå redan under 2016, säger Lars Kristoffersson.

Näst efter marijuana är narkotiska läkemedel den kategori droger som Tullverket gör allra flest beslag av, och så var även fallet 2017. Här sticker i synnerhet ett preparat ut  – under 2017 tog Tullverket drygt 1,3 miljoner tabletter och kapslar av Tramadol, en ökning med mer än sjuttio procent.

– De signaler vi får från Polisen och beroendevården är att även de ser ett växande missbruk, därför är utvecklingen bekymrande. Mycket kommer i post- och kurirflödet, men vi ser också en ökad smuggling av Tramadol i resandetrafiken på flyg samt i smugglingen i bilar och bussar, säger Lars Kristoffersson.

Tramadol är en syntetisk opioid och tillhör samma grupp droger som heroin och opium. Det gör också Fentanyl, ett läkemedel som är åtminstone 50 gånger starkare än morfin och som orsakat många dödsfall i missbrukarkretsar runt om i världen. Räknat i antal beslag av Fentanyl ligger Tullverket ännu på en förhållandevis låg nivå, men omvandlat till doser noterade myndigheten en betydande ökning under 2017.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!