Världens största språk

Världens största språk kan betyda det språk som talas av flest som modersmål eller det språk som talas av flest totalt, dvs även de som har det som andraspråk räknas då in. Men antalet talare beror också på hur språket definieras. Olika källor anger också olika många talare och på Wikipedia varierar därför antalet angivna talare mellan olika sidor beroende på vilken källa som används och vilket år som avses. Vad det innebär att ha ett språk som andraspråk är också oklart så ta alla siffror med en nypa salt.

Största språk, totala antalet talare i miljoner

Engelska, 1 120
Mandarin, 1 100
Hindi/Urdu, 697
Spanska, 513
Arabiska, 422
Franska, 285
Malajiska, 281 (malajiska och indonesiska)
Ryska, 264
Bengali, 262
Portugisiska, 236

Största språk, modersmålstalare i miljoner

Mandarin, 909
Spanska, 442
Engelska, 378
Hindi/Urdu, 329
Arabiska, 290
Bengali, 243
Portugisiska, 223
Ryska, 154
Punjabi, 148
Japanska, 128

Största andraspråk, antal talare i miljoner

Engelska, 744
Hindi/Urdu, 368
Franska, 208
Malajiska, 204 (malajiska och indonesiska)
Mandarin, 198
Arabiska, 132
Ryska, 110
Swahili, 82
Spanska, 71
Persiska, 61

Källa till ovanstående siffror är Wikipedia och Ethnologue 2017 års utgåva

Det finns dock en del problem med uppgifter om antal talare av olika språk. Den arabiska som talas i Marocko är sannolikt inte förståelig av de som talar arabiska i Irak. Vissa arabiska dialekter anses ibland vara egna språk. Däremot är skriftspråket samma. Mandarin har gemensamt skriftspråk med alla andra kinesiska språk som exempelvis wu (Shanghai), yue (kantonesiska), min, xiang, hakka, gan med flera. Samtidigt anses en del av de språken ibland vara flera olika språk.

Skandinaviska språk är sinsemellan begripliga men har olika skriftspråk. Det finns säkert också fler områden på jorden där flera närliggande språk inte skiljer sig mer än att de är begripliga för alla de som talar något av språken. Så är det exempelvis med de turkiska språken turkiska, turkmenska, azerbadjanska och kanske några till. Olika kurdiska språk/dialekter kan skilja sig ganska mycket, framförallt har de olika skriftspråk.

Det finns också ett antal språk som har få modersmålstalare men mångdubbelt fler som talar det som andra språk. Engelska är faktiskt ett sådant språk, men också franska, indonesiska, swahili och tagalog.

Lars Gunnar Andersson skriver intressant om detta i GP vilket var det som föranledde mitt lilla inlägg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements