Säl är ett miljöproblem

Enligt en sälexpert från Världsnaturfonden (WWF), Tom Arnbom så har sälbestånden i Östersjön utvecklats till ett av de stora problemen. Säl äter så mycket fisk att till och med mycket lönsamma fisken som siklöjefisket i Bottenviken är hotade. Värst hotat är det kustnära småskaliga fisket på torsk i södra Sverige. Det är i praktiken omöjligt att bedriva det fisket på grund av att sälen äter upp fångsten i garnen. Det enda fisket som fungerar är trålfiske på torsk och det får inte bedrivas kustnära utan längre ut. Naturligtvis kan även trålfiske vara kustnära.

Arnbom menar att 10 000 – 20 000 sälar måste skjutas för att fiske ska vara möjligt. Genom förbudet mot försäljning av sälprodukter inom EU så skulle det inte vara möjligt. Säljakt är svårt och det går att tjäna pengar på den. Ingen vill därför jaga säl, inte ens de 600 sälar som får skjutas i skyddsjakten kommer att skjutas. Tom Arnbom menar att alternativa fiskesätt behövs:

Han menar att vi i dag står inför ett märkligt dilemma med sälen i Östersjön

– Vi har löst ett problem men skapat ett annat istället; Sälarna är tillbaka men nu är det de som hotar det kustnära fisket, som vi också vill ha kvar.

Tom Arnbom menar att det enda sättet att komma tillrätta med detta troligen är att hitta nya sätt att fiska på. Fiskerinäringen måste tänka om helt och få hjälp att ta fram sälsäkra fiskeredskap.

– Men det här är inte lätt. Jag har helt enkelt ingen bra lösning på den situation vi hamnat i när det gäller sälen i Östersjön, säger Tom Arnbom.

Problemen med detta resonemang är flera. Det finns inga kustnära alternativa fiskesätt som fungerar och är lönsamma när det gäller torskfiske. Bottentrålning och snurrevad fungerar, men sådant fiske bedrivs inte kustnära då det inte är tillåtet. Dessutom sprider sälarna sälmask som gör torsken sjuk, mager och osäljbar. Alternativa fiskemetoder löser inte det problemet. I många vatten äter sälarna så mycket fisk att fiskbestånd hotas, i Bottenviken så mycket siklöja att fisket till slut har så små kvoter att det blir omöjligt för än ett fåtal yrkesfiskare. Alternativa fiskemetoder löser detta problem.

Den enda lösningen är storskalig licensjakt på säl där 10 000 till 20 000 sälar skjuts varje år. Går det inte att sälja sälprodukterna är enda lösningen att införa skottpengar. Därefter får alla yrkesfiskare som vill genomgå utbildning i säljakt, skaffa vapenlicens och ges tillstånd att skjuta säl från sina båtar.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!