Björn Werner – tidernas dummaste journalist?

Björn Werner är kulturchef på Göteborgs-Posten. Dum är han dock sannolikt inte, men han skriver otroligt korkade saker. Hela tiden. Nu skriver han att det inte finns några sanningar i samhällsvetenskapen, utan bara i naturvetenskapen (artikeln finns inte på nätet). Det är helt befängt på alla sätt och vis.

I samhällsfrågor finns det gott om sanningar. För att ta några exempel. Brottsligheten minskar, antalet dödsskjutningar och skottlossningar i Göteborg har minskat kraftigt, arbetslösheten i Göteborg minskar. I Malmö är den hög och där finns inga industrijobb. Volvo Personvagnar AB och AB Volvo är Göteborgs största privata arbetsgivare. Göteborgs-Posten är Göteborgs största tidning. Och så vidare. Det finns sanningar i samhällsvetenskapen precis som det finns oklarheter i naturvetenskapen.

När Björn Werner säger att det inte finns sanningar i samhällsvetenskapen gör han allt till relativism. Han resonemang lägger grunden till påståenden som att förintelsen aldrig ägt rum eller att invandrare står för alla våldtäkter. Björn Werner spelar nazister och fascister i händerna genom att säga att inget är sanning vilket faktiskt också betyder att allt därmed kan vara sanning för någon. Resonemanget är urbota dumt. Dessutom är det obehagligt och får mycket obehagliga konsekvenser.

Frågan är om Werner agerar och skriver på detta sätt medvetet och med flit eller om det faktiskt är så att han inte begriper vad han skriver.

Fast han har rätt i en sak. Faktiskt.se är faktiskt en helt meningslös och värdelös idé och sajt.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!