Sverige är inget rasistiskt land

Den som påstår att Sverige är ett rasistiskt land är ute och cyklar. Det är nämligen inte sant. En falsk nyhet. Dumheter. Adam Cwejman skriver idag om detta i en ledarkrönika i GP:

I Eurobarometers mätning över tid uppvisar ingen annan befolkning i Europa en så positiv inställning till utrikesfödda och minoriteter. I SOM-institutets mätningar går det att se en stabilt positiv inställning inom den svenska befolkningen till såväl invandring som invandrare.

I en belysande mätning från Pew Research  utmärker sig svenskar i en internationell jämförelse, eftersom ytterst få gör någon koppling mellan ursprung och nationalitet. Vem som helst kan bli svensk, enligt gemene man.

Vad gäller påståendet om den dramatiskt ökande förekomsten av rapporterade hatbrott är det bara att gå till Brottsförebyggande rådets siffror om man vill titta närmare. Antalet hatbrott följer under en tioårsperiod en plan kurva med en ökning 2015 och därefter en minskning till 2016. Mellan 2008 och 2016 ökar antalet hatbrott i absoluta tal från 4224 hatbrott till 4609.

Han har helt rätt. Sverige är troligen världens minst rasistiska land och världens mest toleranta land. Det är också ett av världens mest jämställda länder. Men det är inte längre världens mest jämlika land även om det tillhör toppen även i den ligan.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!