Göteborgs fattigaste stadsdelar

Om vi mäter Göteborgs fattigaste stadsdelar i form av andelen hushåll med låg köpkraft får vi ett fåtal oväntade resultat. De flesta av de områden som har hög andel hushåll (över 60%) med låg inkomst ligger i Bergsjön i Östra Göteborg (5), Angered (7) och  Biskopsgården i Västra Hisingen (3), men två ligger i Centrum. Det är inte oväntat att vi hittar de fattigaste områdena i Angered, Bergsjön och Biskopsgården. Mer oväntat är det förstås med två centrala stadsdelar.

Andel hushåll med låg köpkraft, stadsdel, andel, stadsdelsnämndsområde

Hammarkullen (Bredfjäll), 70%, Angered
Hammarkullen (centrala), 67%, Angered
Hjällbo (centrala), 67%, Angered
Olofshöjd, 66%, Centrum
Södra Bergsjön, 66%, Östra Göteborg
Hjällbo (södra), 65%, Angered
Östra Bergsjön (norra), 64%, Östra Göteborg
Hjällbo (västra), 63%, Angered
Lövgärdet (centrala), 63%, Angered
Västra Bergsjön (västra), 63%, Östra Göteborg
Östra Bergsjön (centrala), 63%, Östra Göteborg
Västra Bergsjön (centrala), 62%, Östra Göteborg
Eriksbo (östra), 61%, Angered
Norra Biskopsgården (Friskväder), 61%, Västra Hisingen
Norra Biskopsgården (Friskväder väst), 61%, Västra Hisingen
Länsmansgården (södra), 60%, Västra Hisingen
Mossen, 60%, Centrum

Några områden är förstås förväntade såsom Hammarkullen, Hjällbo och Bergsjön, Biskopsgården och Lövgärdet. Lite mer oväntade är Mossen, Olofshöjd, Länsmansgården och Eriksbo. Olofshöjd är ett studentområde och därför är det låga inkomster där. Mossen består till stor del av ett studentområde. Båda områdena ligger i Krokslätt i södra Göteborg. Studenter är från blandade bakgrunder och de allra flesta kommer inte från någon fattig bakgrund. Deras låga inkomster är bara en tillfällighet.

I Bergsjön är det också oväntat att västra delen av Norra Bergsjön (Gärdsås) och södra delen av Östra Bergsjön (Komettorget) inte platsar. Att Gårdsten helt lyser med sin frånvaro är onekligen också lite oväntat liksom att ingen del av Tynnered finns med.

Vi kan också titta på genomsnittsinkomsten i olika stadsdelar för att se var folk tjänar sämst. De stadsdelar som har de lägsta medelinkomsterna per år (mindre än 200 000 kronor) är i huvudsak de förväntade, dvs Bergsjön, Hammarkullen, Hjällbo, Gårdsten, Lövgärdet, Norra Biskopsgården, Grevegården i Tynnered och Frölunda Torg. 5 i Angered, 2 i Östra Göteborg och 1 vardera i Västra Hisingen, Västra Göteborg och Askim-Frölunda-Högsbo. I Krokslätt där Olofshöjd och Mossen ligger är medelinkomsten 256 500 vilket är högre än i alla arbetarklassområden men den lägsta medelinkomsten som finns i något medelklassområde.

Genomsnittlig inkomst 2015, stadsdel, medelinkomst, stadsdelsnämndsområde

Östra Bergsjön, 149 400, Östra Göteborg
Norra Biskopsgården, 161 100, Västra Hisingen
Hammarkullen, 161 400, Angered
Hjällbo, 161 400, Angered
Eriksbo, 171 400, Angered
Lövgärdet 175 300, Angered
Västra Bergsjön, 175 300, Östra Göteborg
Gårdsten, 182 500, Angered
Tynnered-Grevegården, 190 400, Västra Göteborg
Frölunda Torg 191 500, Askim-Frölunda-Högsbo

När vi tittar på medelinkomsten och lite större områden kommer även Gårdsten och Tynnered med bland de områden som hör till de med lägst inkomst. Alla stdsdelarna med låg medelinkomst är förväntade.

Källa för uppgifterna är Hyresgästföreningens undersökning av mångfald och segregation i Sverige och Göteborgsbladet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements