Kvinnliga politiker marginellt mer utsatta för hot och hat än män

Brå har gjort en undersökning och analys av hot och hat mot politiker. De hittar bara marginella skillnader mellan könen. Ändå hävdar GP att kvinnor är mer utsatta.  GÅ är ute och cyklar.Det finns enligt Brå bara en marginell skillnad som främst yttrar sig i att kvinnor är lite mer utsatta för hot och trakasserier (främst över internet). Kvinnor är mer aktiva på internet än män och dett kan förklara att kvinnor är mer utsatta för hot och trakasserier på internet. Män är mer utsatta för grövre brott som våld, hot öga mot öga och skadegörelse.

Kvinnliga politiker tycks marginellt mer utsatta än manliga. Även andra grupper såsom yngre och personer med utländsk bakgrund tycks något mer utsatta. Men det är vad politiker gör, snarare än vilka de är, som har störst betydelse för risken att utsättas – det visar en kortanalys baserad på vad politikerna själva uppger Politikernas trygghetsundersökning (PTU), från Brottsföre­byggande rådet (Brå).

Risken att utsättas för hot och trakasserier tycks vara marginellt större för kvinnliga politiker än för manliga. Skillnaden innebär att om 24 procent av männen utsatts är motsvarande andel av kvinnorna 27 procent, allt annat lika. Med det menas att andra omständigheter, som att omtalas i medierna eller i sociala medier, redan har beaktats i analysen.

– Skillnaden är marginell. Kvinnor tycks ha något större risk än män att utsättas för hot och trakasserier. Däremot ser vi ingen skillnad i risken att utsättas för våld, skadegörelse eller stöld, säger Elisabeth Nordén, utredare på Brå.

Utöver kvinnor, tycks även yngre och personer med utländsk bakgrund inom politiken ha en något större risk att utsättas inom ramen för sitt uppdrag. Att vara ung och aktiv är en mycket större riskfaktor än kön enligt analysen från Brå. Att vara Sverigedemokrat är också en riskfaktor. Att vara man och invandrare ökar risken, däremot så ökar inte risken om en person är kvinna och invandrare..

Risken att utsättas som politiker är enligt analysen dubbelt så stor för dem som är yngre, aktiva på internet eller i sociala medier, omskrivna eller omtalade i medierna eller i sociala medier, eller som är Sverigedemokrater. Detta oavsett om de är kvinnor eller män.

– Vad politiker gör har överlag större betydelse än vilka de är, vad gäller utsatthet. Det resultatet går i linje med vad tidigare undersökningar visat, säger Elisabeth Nordén.

Politiker med större risk att utsättas har också större benägenhet att byta eller lämna uppdrag med anledning av utsatthet eller oro. Kvinnor har större benägenhet än män att överväga att byta eller lämna uppdrag. Men framförallt verkar benägenheten till detta vara minst dubbelt så stor bland dem som är yngre, omskrivna i medierna eller i sociala medier, liksom bland förtroendevalda för Sverigedemokraterna.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!