Svenskarna i Paradispappren

I höstas läckte en stor mängd papper och dokument ut från advokatbyrån Appleby, ett par andra advokatbyråer och bolagsregistret på Malta. Läckan burkar kallas Paradisläckan och dokumenten kallas Paradispappren. I det senare registret återfanns många svenskar. Bolag på Malta har en person eller företag för att de ska kunna minska sin skatt. I dokumenten finns en del kända svenskar men de flesta är ganska okända.

Bland finansmän och storföretagsledare återfinns Leif Östling, Christer Gardell och Bertil Hult. I pappren återfinns också Jenny Urnes Lindén och hennes numera döde far Ulf G. Lindén, redarna Clarence Dybeck och Mats Ruhne (gamla uppgifter) och den svenske författaren Håkan Nesser som väl sannolikt är den person som SVT skrivit om:

Det fall vi har tittat närmare på gäller en av Sveriges mest framgångsrika författare, som haft bolag på Malta under de senaste åren. Där har hen placerat en stor del av sina intäkter under 2010-talet. Stjärnförfattaren har sedan gjort utdelningar på sammanlagt 15 miljoner kronor – men utan att deklarera intäkterna och skatta för dem. Något som enligt Skatteverket kan vara ett brott.

I början av 2010-talet står Paradisförfattaren på toppen av sin karriär, efter en lång rad framgångsrika romaner. Pengarna från bokförsäljning och internationella rättigheter strömmar in – men inte till Sverige. Under samma period har författaren i stället grundat bolag i Malta, som har betydligt lägre företagsskatter än Sverige. Här kommer tiotals miljoner kronor placeras under de kommande åren.

Att driva företag utomlands är inte olagligt, och kommer i samband med Paradisläckan hösten 2017 visa sig vara ett relativt vanligt sätt att minska sina skatteutgifter för flera svenska företagare. När uppgifterna i Paradisläckan publiceras i media väcks dock en debatt om skattemoral, och efter SVT:s avslöjande om att Svenskt Näringslivs vd Leif Östling finns med i läckan avgår han från sin post.

[…]

Under åren pengarna strömmar in i Malta-bolagen befinner sig författaren utomlands. Men efter några år återvänder hen till Sverige, och börjar då tömma bolagen i Malta i form av utdelningar.

Första året i Sverige landar siffran på 9 miljoner kronor, andra året 3,6 miljoner och tredje året 2,4 miljoner, innan bolagen på Malta avvecklas helt. Men under samma period redovisar författaren ingen av utbetalningarna på sammanlagt 15 miljoner för Skatteverket, trots att vederbörande numera är skriven i Sverige.

Enligt SVT och Skatteverket kan det eventuellt handla om skattebrott, men det är långtifrån säkert att det är så. Däremot är det helt klart att bolaget i Malta var ett sätt för författaren att minska skatten.

En som också förekommer i Paradispappren är Bengt Hagnö, far till en av grundarna av Spotify, Felix Hagnö, som idag har bolag i ett annat skatteparadis, Cypern.

Vidare finner vi den så kallade affärsängeln Mikael Pawlo i pappren, liksom de andra storägarna i Mr Green. Mr Green är ett nätkasinobolag som också har ett dotterbolag på Malta. Dessutom Mats Arnhög (gamla uppgifter), en lång rad medlemmar i familjen Versteegh, Afram Gergeo från Falcon Funds och många fler. De flesta har med all sannolikt inte begått något olagligt, men de har genom bolagen på Malta troligen minskat sin skatt avsevärt. Många av de svenskar som finns med i paradispappren gör det med mycket gamla uppgifter från 1990-talet och början av 2000-talet.

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!