Boscanin har rätt om valsystemet

Aleksandra Boscanin i GP har sällan rätt om nånting. Hon hittar, begriper inte vad hon läser och vet ofta ingenting om det hon behandlar i sina ledare. Jag betraktar henne som rasist och sverigedemokrat. Men nu har hon faktiskt skrivit nåt som är rätt. Hennes kritik av valsystemet är ganska rimligt och hennes exempel från Finland (om det nu stämmer) är en vettig lösning på problemen:

Vårt östliga grannland skulle kunna vara en källa till inspiration, vilket även Valmyndigheten menar. I Finland är röstsedlarna blanka och man får skriva två siffror: en för det parti man vill rösta på och en siffra för en eventuell favoritkandidat inom det partiet. Då röjs inte valhemligheten även om sedlarna hämtas på synlig plats, samtidigt som möjligheterna att sabotera för ett specifikt parti minskar.

Antalet sedlar torde också kunna minskas vilket både skulle kosta mindre skattepengar och vara mer hållbart ur ett miljöperspektiv. Dessutom skulle partierna inte behöva fastställa sina listor lika tidigt som idag.

Hon missar dock att dagens system är utformat för att gynna de stora partierna. Bara de stora partierna som sitter i fullmäktige och i riksdagen får sn valsedlar utdelade, bara de stora partierna får sina valsedlar betalda av staten. Små partier måste betala själva och de måsta lägga ut dem i vallokalerna själva. Med det finska systemet skulle också detta demokratiska problem lösas och alla partier få samma möjligheter.

Advertisements