Jonas Falk har fått sammanlagt 3 miljoner i skadestånd

Jonas Falk häktades 2010 som misstänkt för att ha lett en internationell liga som smugglade stora mängder kokain från Colombia till Sverige i början av 2000-talet. Han dömdes till 18 års fängelse av Stockholms tingsrätt, men blev senare friad av hovrätten som helt underkände åklagarens bevisning. Åklagaren menade också att kokainaffärerna finansierat investeringar i tveksamma gruvföretag. Inget av det liksom inget annat kunde bevisas enligt hovrätten.

Justitiekanslern beslutade 2015 att bevilja Jonas Falk 1,6 miljoner kronor i skadestånd för att han hållits häktad i isolering mellan den 27 december 2010 till den 27 maj 2014. Nu har han fått ytterligare 1,5 miljoner i skadestånd för lidande då han satt i isoleringscell så länge. Jämfört med vad frikända för Göteborgskravallerna fick för omkring 1 års isolering är det väldigt mycket pengar. Jag ser beloppen som helt orimliga även om det är uppenbart att Falk ska ha skadestånd.

Spaningen på och gripandet av Falk gick under namnet Operation Playa har granskats av svensk television (SVT) som bl.a intervjuar en f.d. åklagare som menar att polisen begick rena olagligheter under processen:

Agenter från SSI – Sektionen för särskilda insatser – vid rikskriminalpolisen skickades till Spanien för att verka under täckmantel i utredningen av kokainmålet. Inte bara gav arbetet inget resultat – det var även brottsligt, enligt den före detta statsåklagaren Nils-Eric Schultz.

– Det fanns åtgärder som var brottsliga. Till exempel att låna ut en bil och sedan bugga den, för att kunna avlyssna en person i Spanien, säger Nils-Eric Schultz till SVT.

Att SSI-agenter utgav sig för att vara diamanthandlare för att försöka lura ut information om Jonas Falk ur en icke-kriminell man dömer Schultz också ut som brottsligt, och kallar det ”avancerad brottsprovokation”.

Gripandet av Jonas Falk hade också samband med gripandet av Mauritz Andersson, mannen som greps på en båt i Västindien med 1,4 ton kokain:

Polis och åklagare trodde att Jonas Falk, som dömdes för flera väpnade bankrån under 90-talet och blev känd för spektakulära rymningar, var ledare för en internationell liga som smugglade tonvis med kokain över världshaven under början av 2000-talet.

I arbetet med att försöka gripa Jonas Falk och andra i den misstänkta ligan, bland annat den så kallade ensamseglaren Mauritz Andersson som senare greps på en segelbåt lastad med 1,4 ton kokain, tog åklagaren hjälp av den mest hemliga delen inom svensk polis, SSI, Sektionen för särskilda insatser.

För att försöka ta reda på mer om Jonas Falk och kokainsmugglingen han misstänktes för skickades hemliga svenska polisagenter ner till Sitges i Spanien, där Jonas Falk ibland vistades. Agenternas uppdrag var att låtsas vara rika kriminella och sprida stora summor pengar omkring sig på lyxkrogar och nattklubbar. Syftet ska ha varit att bygga upp identiteter som skulle locka fram Jonas Falk.

Hemliga dokument och ljudfiler som SVT fått ut visar hur agenterna festade runt på krogar och barer i Spanien under 11 månaders tid, trots att man knappt ens kom i närheten av målet, det vill säga att närma sig Jonas Falk.

Efter att Jonas Falk frikänts i Sverige försökte sedan den svenska polisen se till att Jonas Falk åtalades i Spanien. Det resulterade där i ingenting. Han är fortfarande misstänkt men ingen rättegång har ägt rum. Redan 2013 utreddes dessutom olika poliser och åklagare för brott i samband med spaningen mot och gripandet av Falk.

Noterbart är också att en annan svensk, Bülent Aslanoglu, sitter dömd i Frankrike för kokainsmuggling i stor skala med koppling till Colombia, Venezuela och Västindien. Han greps 2013 när Jonas Falk dömdes i tingsrätten. Det var i Colombia som Jonas Falk greps år 2010. Aslanoglu greps i Spanien 2013 för att han kunde kopplas till en kokainlast som fransk polis beslagtog år 2011. 2010 greps också Aslanoglu i Dominikanska republiken ihop med en av Västbergarånarna, Shirwan Safa Kadhum.

PS. SSI, Sektionen för särskilda insatser, är förebilden för GSI i filmerna om polisen Johan Falk, En filmerna tycks också inspirerad av händelserna under Operation Playa.

Läs mer om de korrupta poliserna i SSI:

Advertisements