Ekologiska grönsaker kräver djuruppfördning och köttätande

Vid odling av ekologiska grönsaker och ekologisk frukt får jordbrukarna inte använda mineralgödesel (konstgödsel). Men gödsel krävs. Ekologiska gårdar använder istället naturgödsel vilket förstås kräver djur. Djur som dessutom producerar livsmedel i form av ägg, mjölk och kött. Bara genom användandet av naturgödsel så krävs det alltså djuruppfödning och att någon äter produkterna från djuren (det vore ju ett oerhört slöseri att bara slänga bort det.

Men naturgödsel räcker inte till för det ekologiska jordbruket. Många ekologiska gårdar har inge egna djur och de köper därför gödsel gjort av köttmjöl. Köttmjölet tillverkas av slaktavfall vilket alltså kräver djuruppfödning och köttätande. Slaktavfallet kommer från alla typer av djur, inte bara från ekologisk mjölk- och köttproduktion.

Ekologisk produktion utan djur skulle antagligen vara möjlig. I alla fall inte till hyfsade priser och med tillräcklig avkastning för att det ska vara ekonomiskt lönsamt.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!