Sveriges största kokainrättegång – Operation Playa

Den 3 januari 1992 rånade Jonas Oredsson (idag Jonas Falk) och en kumpan ett postkontor i Kristianstad där bytet blev 60 000 kronor. Oredsson greps dock och dömdes till 3 års fängelse. Under en permission i början av 1993 rånade han sparbanken i Östra Ljungby. Han greps igen men i slutet av mars 1993 fritogs han från Hällbyanstalten av en person med ett avsågat hagelgevär. En vecka senare rånade de två sparbanken i Nykvarn på 2,5 miljoner kronor. Han reste sedan utomlands men kunde gripas på nytt.

I juli 1994 hade han avtjänat sitt fängelsestraff men i september samma år rånade han med en kumpan SE-bankens kontor i Järna på 475 000 kronor. I maj 1995 dömdes Oredsson för tre bankrånen till sju års fängelse. Oredsson överklagade domen till hovrätten. Vid hovrättsförhandlingen blev han fritagen av en man på motorcykel. Tre veckor senare var Oredsson med när Sparbanken och Handelsbanken i Gustavsberg rånades. Oredsson kunde gripas en tid därefter och dömdes till ytterligare fem års fängelse.

Det mest spektakulära fritagandet skedde i samband med en permission i januari 2001. Tillsammans med tre vårdare valde Oredsson att besöka en bilaffär i Nyköping. På väg ut från bilhallen fritogs han, under vapenhot mot de obeväpnade kriminalvårdarna, av en man i en Saab 9000. Flykten varade den gången i 11 dagar och när han greps fick polisen även fast en man som varit efterlyst för ett mord i Eskilstuna 1996. 2004 kom Oredsson ur från fängelset efter avtjänat straff.

Jonas Falk misstänktes år 2004 också för inblandning i ett narkotikaärende men åtalades aldrig då bevis saknades. Flera andra inblandade blev dock dömda till långa fängelsestraff, däribland Eugenio Rolandi (Oche) som också figurerar i Operation Playa-utredningen.

Samma år lärde Falk också känna en man vid Tom Jonsson (Tom Johnsson). Året efter lämnade Jonas Falk Sverige, tillbringade tid i olika länder men tycks inte ha arbetat. Varifrån hans pengar kom är oklart. Han bosatte sig först i Spanien men senare i Colombia där han enligt vad han själv säger i SVT:s serie om Operation Playa kände sig fri just på grund av att samhället inte fungerade.

Mauritz Andersson anlände enligt den polisutredning som går under namnet Operation Playa till Falmouth i sydvästra England med båten Liselott den 23 september 2006. Åklagare och polis menade att var båten lastad med kokain som ska ha sålts i Storbritannien. Både Mauritz Andersson och Jonas Falk hade stora inkomster detta år, men källan till pengarna är inte känd. Polisen ansåg att det var inkomster från narkotikaförsäljning.

I april 2007 köpte Harriette Broman, moster till Jonas Falk, ett hus i Sitges i Spanien:

I april slår Jonas Falk till och köper en villa i Vallpineda, en exklusiv “urbanización” i Sitges. Köpeskillingen hamnar på 2,54 miljoner Euros. Säljarna, Amanda och Noel Mangan, blir till och med erbjudna mer pengar för huset än vad dom begärde. I dagsläget är huset värderat till ca hälften. Köpprocessen är inte helt problemfri i o m att pengarna kommer odeklarerade från Schweiz. För att kunna bo i huset under tiden upprättas ett hyresvavtal mellan Harriette Broman och paret Mangan. Hyran bestäms till 10.000 Euros i månaden. För att reda ut den komplicerade införseln av pengar anlitas en lokal advokat, Luis Gomez. Först i september kan lagfarten skrivas, köparen har då ändrats till ett företag på Malta, Idaval Property Development Ltd, som sedermera spåras till Falks moster, Harriette Broman.

[…]

Under 2008 får han reda på att legendariska diskot Pacha Barcelona är på väg att gå i konkurs. Han bestämmer sig för att köpa ut två av delägarna i franchisen. Total investeras ca 2.5 miljoner euros i diskoteket. På grund av de tidigare delägarnas konflikt med Ricardo Urgell, ägaren av Pachakonceptet, blir man tvungen att byta namn, och det blir Oshum.

Vid tiden för husköpet i Sitges levde minst två andra välkända svenska brottslingar i Sitges. det var Mikael Rönnkvist och Tony Batalla. Enligt Mikael Johansson, en kopiatorförsäljare i Sitges, lockades Jonas Falk till Sitges av Mikael Rönnkvist. Mikael Rönnkvist blev senare känd för att ha varit en av de som deltog i det så kallade Loomis-rånet i Umeå. Han dömdes dessutom 2001 för ett rån i Norge och dömdes under 1990-talet för flera rån. Tony Batalla var också en känd bankrånare. Han dömdes på 1990-talet för postrånet i Eskilstuna 1993 och för rånet mot Finlands Bank 2007. Både Rönnkvist och Batalla greps år 2009 som misstänkta för bankrånen i Finland. Rönnkvist tycks dock inte ha åtalats så han var väl kanske inte inblandad.

Även Mikael Rönnkvist, Mikael Johansson och Diego Beloso (vän och landsman till Eugenio Rolandi, även gammal vän med Jonas Falk) var engagerade i nattklubben Oshum på olika sätt. Diego Beloso arbetade vid denna tid som DJ i Spanien. Johansson verkar ha känt Rönnkvist och Falk väl och kan knappast ha varit omedveten om Falks brottsliga bakgrund då Rönnkvist enligt polisutredningen talat med honom om det. I SVT-programmen om Operation Playa påstår Johansson dock det. Rönnkvist var vid rättegången i tingsrätten 2013 misstänkt för brott i Spanien. Harriette Broman tycks också ha varit vän med alla de nämnda personerna som tidvis var verksamma i Sitges på olika sätt.

I juni 2008 greps Tom Jonsson utanför Barbados kust med 1,1 ton kokain. Åklagarna menade att Tom Jonssons smugglingsförsök var koordinerat med en lyckad smuggling vid samma tid som utfördes av Mauritz Andersson. Samma år noterades återigen ökade inkomster för Mauritz Andersson och Jonas Falk, varifrån pengarna kom är dock oklart. I slutet av året inleddes den svenska förundersökningen som senare fick namnet Operation Playa. Tom Jonsson dömdes år 2009 i en rättegång i Venezuela till 8 års fängelse för narkotikabrott.

I januari 2009 träffade Jonas Falk en man vid namn Andreas Niklasson i Miami och de lär känna varandra. Jonas Falk, Andreas Niklasson och Mauritz Andersson åker från Miami till Colombia med Falks nyinköpta båt Bona Fide, en Azimut som mäter 68 fot. Andreas Niklasson var vid denna tid bosatt i Argentina sen 2006. Den svenska åklagaren menade att kommande smuggling av narkotika planerades under båtturen. Några bevis för detta existerar inte.

Ett JIT (Joint Investigation Team) upprättadess av Eurojust, EU’s åklagarkontor. Nu fick utredningen namnet Operation Playa. Tongivande länder i Operation Playa var Spanien och Sverige, men ett stort antal nationer medverkade.

Enligt polisutredningen avbröt Andreas Niklasson och Mauritz Andersson ett smugglingsförsök utanför Colombias kust i juli 2009. De kommunicerade båda med någon som skulle ha kunnat vara Jonas Falk i samband med detta. Även Mauritz Andersson särbo Berit Qwint tycks ha varit medveten om att Andersson skulle utföra någon slags jobb åt någon.

Nattklubben Oshum som ägdes av Jonas Falk, Harriette Broman och Raul Pozo öppnade i Barcelona på Doctor Marrañon-gatan, nära Camp Nou, i oktober 2009. Det var då ett av Barcelonas största diskotek med mer än 100 anställda. Ägare var Jonas Falk, Harriette Broman och Raul Pozo. Tidigare drevs diskoteket under namnet Pacha.

Därefter skedde något som kan ses som ett genombrott för den svenska polisen. I juni 2010 grep den franska kustbevakningen Mauritz Andersson och hittade 1,4 ton kokain i dennes båt Solero. De uppbringade båten utanför St. Martin i norra Karibien, men Andersson och det beslagtagna kokainet fördes till den större ön Martinique. Enligt svensk polis var det Jonas Falk som stod bakom smugglingen och de ville ha Mauritz Andersson utlämnad till Sverige. Den franska polisen såg inget samband med den svenska utredningen och ville inte lämna ut honom.

Men efter att kokain hittats på Anderssons svenska båt Gloria som låg i Lilla Bommens småbåtshamn i Göteborg utlämnades han till Sverige. Omständigheterna kring fyndet kan vara sådana att polisen planterat ut kokainet. Kakorna av kokain var av samma typ som de som påträffades i Tom Jonssons båt när han greps i Karibien år 2008. Hantverkare som arbetade på båten år 2008 uppger att de sett paket som liknar de kokainpaket som hittades.

Med hjälp av utlämnandet av Andersson, kokainet på hans båt i Göteborg och kokainlasten som beslagtogs i Västindien får den svenska polisen också Jonas Falk gripen i Colombia. Han utlämnades till Sverige och sattes i häkte utan kontakt med omvärlden.

Den 8 mars 2013 dömdes Jonas Falk  till 18 års fängelse för smugglingsförsöket 2009 och smugglingen 2010 (försök till grovt narkotikabrott och grovt narkotikabrott) medan Mauritz Andersson dömdes till 14 års fängelse för samma brott. Andreas Niklasson fick 8 års fängelse för smugglingsförsöket 2009 medan Tony Edlund fick 1 års fängelse för medhjälp till narkotikasmuggling. Mauritz Anderssons dåvarande partner Berit Qwint frikändes helt.

Harriette Broman dömdes för sin del till fängelse i 5 år och 6 månader för häleri, penninghäleri och bokföringsbrott men frikändes från inblandning i narkotikasmuggling. Hennes dåvarande sambo Stefan Östh dömdes till fängelse i 1 år och 6 månader för penninghäleri, förberedelse till grovt narkotikabrott, narkotikabrott och dopningsbrott. Elisabeth Falk, mor till Jonas Falk och syster till Harriette Broman fick villkorlig dom och böter för penninghäleri.

Alla de åtalade förnekade alla brott förutom i två fall, Mauritz Andersson, som erkände smugglingen 2010 och Stefan Östh som erkände dopningsbrott. Andersson uppgav också att han begått brottet själv och inte i samarbete med några av de andra åtalade. I SVT:s program om Operation Playa uppger han att hans uppdragsgivare inte finns med i förundersökningen.

Den 26 juni 2014 föll hovrättens dom. Jonas Falk frikändes helt då hovrätten menade att han inte kunnat knytas till några av de brott polisen ansåg att han var inblandad i. Andreas Niklasson fick fängelse i 6 år och 10 månader för försök till grovt narkotikabrott. Mauritz Anderssons straff på 14 år för grovt narkotikabrott ändrades inte. Harriette Broman frikändes för penninghäleri och häleri samt fick villkorlig dom för bokföringsbrott samt näringsförbud i 3 år medan hennes sambo Stefan Östh frikändes för penninghäleri men fick 6 månaders fängelse för förberedelse till grovt narkotikabrott, narkotikabrott och dopningsbrott. Tony Edlund och Elisabeth Falk frikändes helt.

Redan en månad innan domen föll, den 24 maj, släpptes Jonas Falk ur häktet bara för att gripas två dagar senare och därefter bli utvisad till Spanien som misstänkt för penningtvätt och skattebrott. Efter en kort tid som häktad i Spanien släpptes han fri år 2015, men får inte lämna Spanien utan tillstånd. Något som sannolikt betyder att han fortfarande är misstänkt. Ännu har han inte åtalats i Spanien.

Läs också:

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!