Varför tänker inte miljöaktivister hela vägen?

I en artikel i Supermiljöbloggen anser Jonna Elofsson Bjesse att det är ett stort problem att det kanske inte kommer att kunna odlas avokado i Kalifornien i framtiden på grund av ett mer osäkert klimat. Ärligt sagt är nog det egentligen bra.

Avokado är inte en naturlig växt i Kalifornien, den hör inte hemma där. Avokadoodlingar kräver också en massa vatten. Vatten som Kalifornien aldrig haft. Förutsättningen för avokadoodlingar är alltså konstbevattning och att vatten tas från avlägsna floder som exempelvis Coloradofloden som därför inte har nåt vattenflöde i mynningen.

Det är möjligt att avokadoodlingarna i Kalifornien får stryka på foten och att det blir ett hårt slag för de bönder som odlar avokado. Men i det stora hela är det faktiskt inget problem. Avokado borde inte odlas i Kalifornien, utan odlas på andra ställen. I Kalifornien borde ett mindre vattenkrävande jordbruk bedrivas. Det är att tänka hela vägen.

Att tycka det är upprörande att avokadoodlingarna i Kalifornien blir växthuseffektens första offer är faktiskt inte annat än dumt. Det är att inte bry sig om det i sammanhanget större problemet, att vattenkrävande jordbruk bedrivs i ett område utan vatten. Bönderna i Kalifornien får helt enkel odla nåt annat.

Advertisements