Skjutvapenmord på Lidingö

Vid kvart i fyra på eftermiddagen igår fick polisen in larm om skottlossning i Baggeby, Lidingö. Efter att mannen skjutits ner med automatvapen ska en av gärningsmännen enligt vittnen ha slagit den liggande mannen med en skruvdragare. Vittnen ska även ha sett hur en bil lämnat platsen. På plats påträffades en skadad man. Mannen omhändertogs av en ambulanshelikopter och fördes till sjukhus där han senare avled.

Ungefär en timma efter skottlossningen hittade polisen en brandskadad bil en bit från brottsplatsen. Bilen har tagits i beslag för teknisk undersökning. Polisen upprättade snabbt en vägspärr på Lidingöbron och kontrollerade folk på gångbron till Ropsten där två misstänkta gärningsmän greps.

De två personer som greps på bron är anhållna som misstänkta för inblandning i mordet och ytterligare en person är gripen på annan plats. Så snabba gripanden är mycket ovanligt vid skjutningar och brukar tyda på att brottet inte är gängrelaterat.

Den skjutne mannen bodde tidigare i Uddevalla, han var skriven på samma adress som någon som troligen var hans mor. De verkar också ha kopplingar till Vara i Västergötland såväl som till Göteborg. Han var 57 år gammal när han sköts och bar enligt uppgift namnet Lennart Bergsten. Bergsten har dömts för bokföringsbrott. Han var skriven i en lägenhet på Farkostvägen i Baggeby, Lidingö, tillsammans med en kvinna och en yngre man. Båda två är tidigare dömda för brott. Han hade tidigare ett byggföretag som gick i konkurs, Venca AB. Bolaget tycks under i alla fall en period ha hört hemma i Göteborg. Senaste verksamhetsåret tycks vara 2008. Revisorn till Venca AB var en man som bodde på Lidingö.

Orsakerna till mordet är ännu inte kända, men en koppling till byggbranschen är tänkbar. Han var anställd på Mälarvikens Tak & Bygg (MVTB) som var huvudentreprenör för bygget av studentbostäder i Spånga åt fastighetsföretaget Prime Living. Bolaget misskötte uppenbarligen sitt arbetsmiljöansvar och arbetet på bygget har stoppats av skyddsombud vid flera tillfällen. MVTB ligger sen en tid tillbaka i en konflikt med Prime Living och har stämt det senare bolaget på 24 miljoner kronor:

Mälarvikens Tak och Bygg AB (MVTB) fick i uppdrag av Prime Living Entreprenad (PLE) att sköta totalentreprenaden för kvarteret Ferdinand 8 i Spånga rörande 291 studentbostäder. Sammantaget rörde sig uppdraget om fast pris 93 Msek. PLE har i projektet betalat belopp till MVTB och till andra delar som härrör sig till avtalet som överstiger 93 Msek. Kapital som enligt totalentreprenörens egen utsago skulle gå till att betala leverantörs- och underentreprenadsfordringar men som i efterhand visat sig inte ha skett.

Den 19 februari avsäger sig totalentreprenören uppdraget utan att delge någon egentlig orsak. I anslutning till detta bekräftar MVTB att de godkänner överlåtelse av BAS-U ansvar till ny person, vilket sker omgående. MVTB skickar även ut information via e-post till samtliga leverantörer och underentreprenörer att MVTB med omedelbar verkan avslutat sin entreprenad och att de nu ska vända sig direkt till Prime Living Entreprenad. Prime Living Entreprenad kopplar in sitt juridiska ombud och båda parter kommer överens om ett juridiskt möte för att underteckna en uppgörelse som innebär att Prime Living Entreprenad från och med den 27 februari tar över totalentreprenaden enligt redan tidigare bekräftelse på mail från. MVTBs VD avböjde dock mötet kvällen innan med anledning av att hen sade sig ha blivit hotad. Uppgörelsen undertecknas och bevittnas istället av båda parter och överlämnas via ombud. Kort efter uppgörelsen inser Prime Living Entreprenad att flertalet av de underleverantörer som MVTB använt sig av under tiden man ansvarade för totalentreprenaden, och därmed skulle ersätta med utbetalningen från Prime Living Entreprenad, aldrig fått någon ersättning. Mejl om utstående betalningar kommer nu direkt till Prime Living Entreprenad. Vissa leverantörer besöker även bygget personligen i jakt på MVTB.

En hel del tyder också på att MVTB inte betalt underleverantörer och/eller anställda utan pengarna verkar kunna ha använts på annat sätt. Det ovanstående är Prime Livings syn på konflikten och i media har konflikten istället beskrivits så här:

Prime Living, med notering på First North, har blivit stämda på 24 miljoner kronor av byggentreprenören MTVB. Det skriver Dagens Industri.

Stämningen avser modulbostäder från Kina som skulle ha monterats av MTVB i Spånga utanför Stockholm.

MTVB fick totalentreprenaden förra året men sedan dess har förhållandet till Prime Living försämrats på grund av att modulbostäderna blivit försenade och projekteringen brustit från Prime Livings sida.

Efter det fortsatte läget att förvärras och i februari valde Prime Living att porta MTVB och vägra betala en faktura på 15 miljoner kronor.

Abdallah (Abbe) Saleh El Barawany verkar vara den som är ägare till MVTB. Han är verksam i ytterligare två företag, Creative Solutions AB och Centrum för arabiska familjer i exil, CAFI Handelsbolag. I det sistnämnda företaget återfinns också Omar Saleh Abdulla A El Barawany, sannolikt en yngre bror. I alla tre bolagen är också Sonja Sherefay styrelsemedlem eller bolagsman. Abdallah (Abbe) Saleh El Barawany har också varit med i dokusåpan Farmen på TV för 15 år sen. Creative Solutions är ett förlag som gett ut boken om Zlatan Ibrahimovic på arabiska. Sonja Sherefay var den person som översatte boken från svenska.

Prime Living AB är ett bolag som är noterat på First North-börsen. Styrelsen utgörs av Jan Stefan Severa, Eric Harald Bengtsson, Sten Hjalmar Håkan Nyberg, Bengt Anders Michael Persson och Jan Ola Wengberg.

Advertisements