Återfallsbrottsligheten oförändrad

Straffen för olika brott har under lång tid skärpts i Sverige. Anledningen till detta är att politiker och folk tror att långa straff minskar brottsligheten. Vetenskap och forskning visar dock att längre straff inte har någon som helst effekt på brottsligheten. Brottsstatistiken belägger forskningens resultat. Återfallsbrottsligheten har överhuvudtaget inte minskat med anledning av att straffen skärpts, blivit hårdare och längre.

Av samtliga personer med en ingångshändelse, dvs straffades för sitt brott år 2015, återföll 24 procent i brott inom ett år (17 procent av kvinnorna och 26 procent av männen). Av samtliga personer med en ingångshändelse 2011 återföll 40 procent i brott inom tre år. Bland kvinnorna återföll 29 procent och bland männen 43 procent.

Andelen personer som återfaller i brott totalt sett har förändrats mycket lite över tid, den har varierat mellan 40–42 procent under perioden 2003–2011. När det gäller personer med korta fängelsestraff så har dock återfallen i brott minskat.

Bland dem med fängelse som mest ingripande påföljd och som begick sitt brott 2015, har andelen som återfallit i brott minskat från 52 procent 2006 till 45 procent 2015 (?7 procentenheter). Av de personer som hade fängelse som mest ingripande påföljd i ingångshändelsen 2011, har återfallsandelen minskat med 6 procentenheter jämfört med 2003. Störst var minskningen för dem med en kort utdömd strafftid på mer sex månader och högst ett år. I denna kategori minskade återfallsandelen med 13 procentenheter jämfört med 2003.

Andelen som återfaller i brott har även minskat i flertalet andra påföljdskategorier sedan 2003 (avser mest ingripande påföljd i ingångshändelsen). Det gäller bland annat för personer med ingångshändelserna sluten ungdomsvård (?8 procentenheter) och åtalsunderlåtelse (?3 procentenheter). Åtalsunderlåtelse, dvs inget åtal och inget straff för just det aktuella brottet används främst för ungdomar under 18 år eller när ett åtal för just detta brott inte skulle göra nån skillnad då personen ska åtalas för mycket allvarligare brott eller precis dömts för ett allvarligare brott.

Källa: Brå

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!