Badförbud i Göta älv som få verkar bry sig om kan upphävas

Det är förbjudet att bada i Göta älv. Men det finns stränder och klippor mellan Röda Sten och Nya Varvet såväl som mellan Nya Varvet och Tångudden där folk badar. Få som besöker dessa stränder och klippor bryr sig om badförbudet och ingen ordningsmakt kontrollerar det heller. Riktigt hur långt badförbudet sträcker sig är lite oklart, men Röda Sten, Nya Varvet och Tångudden ligger med all sannolikhet inom badförbudsområdet. Att bada nån annan stans längs med älven är det troligen ingen som ens funderar på. Ingen bryr sig om att det är förbjudet där heller för det är ingen som vill bada där.

Att riva upp badförbudet i älven är därmed egentligen bara att bekräfta en praxis som redan finns. Folk badar i älven där det är möjligt. Redan idag. På södra älvstranden där myndigheterna dock menar att förutsättningarna för bad är sämre än på norra älvstranden där den tidigare Sannegårdshamnen diskuteras som en plats för bad. Men det är på södra älvstranden som det finns sandstränder och klippor som det faktiskt går att bada från. Norra älvstranden har kajskoningar överallt förutom en liten bit vid Slottsberget på Lindholmen och i vissa delar av det gamla Frihamnsområdet. Så ska det badas i nån större utsträckning på norra älvstranden måste anläggningar byggas. För att det ska kunna göras måste badförbudet luckras upp eller tas bort.

Advertisements