Lätt ändrade domar för morden i Hallonbergen

Hovrätten dömde precis som tingsrätten tre av de sex åtalade för medverkan i mordet på Mario Ivan Semedo som sköts på Karolinska vägen i Solna i januari 2017, men ändrade brottsrubriceringen för en av de dömda från mord till medhjälp till mord. En person som frikändes från delaktighet i morden på José och Ruth Axelsson i Hallonbergen i mars 2017 har nu dömts av hovrätten för mordet på mannen. I övrigt fastställde hovrätten tingsrättens dom för morden i Hallonbergen, med den skillnaden att hovrätten frikände en av de som i tingsrätten dömdes för medhjälp till mordet på kvinnan.

Sex personer åtalades för att ha deltagit i ett mord på Mario Ivan Semedo som började med att mannen sköts i Lötsjögaraget i Sundbyberg och, efter en biljakt från Hallonbergen mot Karolinska sjukhuset, avslutades med att han sköts till döds på Karolinska vägen i Solna. Tre personer, Fouad Saleh, Amir Jabbari Taklar och Munir Nooraldin dömdes av tingsrätten för mord medan de tre andra frikändes.

I samma mål åtalades fyra personer för att ha mördat ett gift par i Hallonbergen. Hovrätten har efter överklaganden prövat åtalet mot tre av dem.

När det gäller mordet på Karolinska vägen fastställde hovrätten tingsrättens dom beträffande alla åtalade utom en av dem som av hovrätten dömdes för medhjälp till mord i stället för mord.

Beträffande de två morden i Hallonbergen dömde hovrätten precis som tingsrätten en av de åtalade, Fouad Saleh för båda morden. De två andra, Mikael Chamoun och en person som vid mordet var 16 år, dömdes för mord på mannen, men frikändes från delaktighet i mordet på kvinnan vilket innebär att de inte heller behöver betala skadestånd till kvinnans anhöriga. Hovrätten ansåg att angreppet mot paret hade sin grund i de iakttagelser som mannen hade gjort i samband med skottlossningen i Lötsjögaraget i januari 2017. Två av de åtalade dömdes därför också för grovt övergrepp i rättssak.

Hovrätten har i domen även tagit ställning till annan brottslighet som de tilltalade varit åtalade för.

Hovrätten ändrade inte de fängelsestraff som tingsrätten bestämt för någon av de dömda. Det innebär att den person, Fouad Saleh som dömdes för tre mord fick livstids fängelse och att tre andra personer, som alla var under 21 år när brotten begicks, fick 14 (Mikael Chamoun), 12 (Amir Jabbari Taklar) respektive 10 års fängelse (Munir Nooraldin). Den person som av hovrätten nu dömts för ett av morden i Hallonbergen och som var 16 år när brottet begicks dömdes till sluten ungdomsvård i tre år.

Advertisements