Är den svenska arbetarklassen rasifierad?

Tankesmedjan Katalys har nyligen publicerat rapporten Klasstrukturen i Sverige vilken ingår i den omfattande rapportserien Klass i Sverige. Författare av rapporten är Göran Ahrne, Max Thaning och Niels Stöber. Rapporten tar bland annat upp kön och klass liksom klass och utlandsfödda. När det gäller kön kan vi med stöd av rapporten från Katalys konstatera att majoriteten av den svenska arbetarklassen är män vilket jag skrivit om i ett tidigare inlägg. De påståenden som vänsterfolk ofta gör om att arbetarklassen numer främst består av lågutbildade kvinnor är alltså inte korrekt.

När det gäller utlandsfödda så är det vanligt att en del inom vänstern tror att utlandsfödda utgör en majoritet av arbetarklassen i Sverige. Det är inte heller korrekt. Huvuddelen av arbetarklassen i Sverige är född i Sverige och har svensk bakgrund. Däremot är utlandsfödda överrepresenterade i arbetarklassen i förhållande till utlandsföddas andel av hela befolkningen.

Klasstrukturen i Sverige har förändrats sedan 1980-talet. Andelen som tillhör arbetarklassen har minskat medan andelen tjänstemän har ökat, även om denna utveckling verkar ha gått mycket långsammare de senaste 15 åren. Likaså har arbetarklassen i sig förändrats.

Andelen utlandsfödda i arbetarklassen enligt rapporten från Katalys har ökat från 11% på 1980-talet till drygt 18% idag. Andelen utlandsfödda har också ökat bland företagare och tjänstemän, faktisk mer än i arbetarklassen. Detta betyder att skillnaderna mellan utlandsfödda och svenskfödda har minskat sen 1980-talet. Detta är sannolikt en konsekvens av att vi numera har flyktinginvandring istället för arbetskraftsinvandring.

Idag hör knappt 57 procent av de utrikes födda till arbetarklassen medan samma andel ligger på knappt 48 procent bland inrikes födda. Sen 1980-talet är detta i båda fallen en minskning enligt rapporten. Minskningen har enligt rapporten från Katalys varit störst bland de utlandsfödda vilket innebär att rapporten visar på att det skett en avrasifiering av arbetarklassen.

Samtidigt har det enligt rapporten skett en utveckling där de utlandsfödda som är arbetarklass i allt större utsträckning har de sämst betalda jobben, de är icke facklärda arbetare. När det fanns arbetskraftsinvandring så handlade den till stor del om folk som var facklärda arbetare eller fick sådan utbildning i Sverige. Men ändå är sannolikt siffran delvis felaktig. I verkligheten är andelen facklärda arbetare högre på grund av förekomsten av utlandsfödda som bor i annat land men arbetar i Sverige då dess i stor utsträckning är lastbilschaufförer och facklärda byggnadsarbetare.

Rapporten och undersökningen från Katalys har dock stora brister vad det gäller om vi kan avgöra hur arbetarklassen idag faktiskt ser ut. Rapportförfattaren nämner också detta så de är uppenbart medvetna om problemet. De tar dock bara upp två av orsakerna. Kanske är bristerna så stora att den är helt oanvändbar vad det gäller utlandsföddas andel av arbetarklassen och andelen av de utlandsfödda som är arbetarklass. Detta delvis på grund av att andra generationens invandrare inte fångas upp och att andelen med utländsk bakgrund därför inte fångas upp korrekt.

Andra problem är att vissa delar av arbetarklassen som helt klart är utlandsfödda inte finns med i undersökningen. Det gäller personer som bor utomlands men arbetar i Sverige såsom många byggnadsarbetare, lastbilschaufförer samt säsongsarbetare som bärplockare och tillfälliga jordbruksarbetare. Även detta innebär att de utlandsföddas andel av arbetarklassen underskattas.

Den tredje orsaken till att de utlandsföddas andel av arbetarklassen underskattas är att arbetslösa inte inkluderas i undersökningen. De utlandsföddas andel av de arbetslösa är förhållandevis stor och det handlar om utlandsfödda utan utbildning vilka måste betraktas som arbetarklass.

Även papperslösa och andra personer med svarta arbeten saknas i underlaget för Katalys rapport. Huvuddelen av dessa är utlandsfödda. Sammantaget underskattar Katalys undersökning andelen utlandsfödda som är arbetarklass och andelen utlandsfödda i arbetarklassen ganska kraftigt, troligen till den grad att deras slutsatser faktiskt är helt felaktiga. Jag skulle faktiskt tro att den svenska arbetarklassen rasifierats en hel del, framförallt i Stockholm. Andelen utlandsfödda i arbetarklassen har sannolikt ökat mer än vad Katalys-rapporten påstår utan ökat. Tas också barn till utlandsfödda med är ökningen sannolikt kraftig. Skillnaderna mellan svenskfödda och utlandsfödda har sannolikt också ökat och inte minskat som rapporten hävdar.

Katalys-rapporten menar också att skillnaderna mellan utlandsföddas högre andel av arbetarklassen jämfört med svenskföddas i huvudsak kan förklaras med diskriminering och segregation. De visar inte några belägg för detta och det mesta tyder nog på att det inte är sant. Det är naturligt att de som kommer till Sverige får enklare arbeten i större utsträckning än andra. För de jobben behövs sällan några bra kunskaper i svenska. För tjänstemannajobb krävs det för det mesta bra kunskaper i svenska. Detta har inget med diskriminering och segregation att göra.

Läs också: Intressant om arbetarklass, invandring och rasifiering

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!