Smålands Taberg – vapengömma hittad i container

En händelse om verkar ha börjat som ett ingripande mot två inbrottstjuvar i Smålands Taberg utanför Jönköping har utvecklat sig till en vapenhärva med två häktade som misstänkta för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån.

De två tjuvarna är utländska medborgare (födda 1983 respektive 1990) och är anhållna eller häktade som misstänkta för dieselstöld. Polisen undersökte området, industrifastigheten, där stölden ägt rum och i en container gjordes fynd av vapen, polisuniformer och peruker. Detta föranledde polisen att göra en noggrannare undersökning av containern, byggnader runtomkring och andra containrar samt en husrannsakan mot en byggnad en bit därifrån. Enligt en del uppgifter var det inbrottstjuvarna som larmade polisen om vapnen i containern.

Den ene häktade personer är den som hyrt den aktuella containern är en 42-årig man, David Bothén, med kända kopplingar till aktivistmiljöer på vänsterkanten. Han är också aktiva i rollspelskretsar. Ytterligare fyra personer, varav åtminstone två har deltagit vid olika vänsteraktioner, togs in av polisen och förhördes misstänkta för inblandning, men släpptes senare. Ett par av de förhörda verkar ha koppling till företaget som hyrt ut containern.

Den andre häktade personen har häktats i sin frånvaro och är en person med välkända kopplingar till aktivistmiljöer på vänsterkanten och har tidigare varit misstänkt för mindre brott som våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Två brott som polisen använder när någon högljutt ifrågasätter ett gripande eller spjärnar emot när polisen genomför ett gripande eller omhändertagande.

Det är inte första gången som några vänsteraktivister i Sverige grips som misstänkta för vapenbrott och förberedelse för rån etc, men det är förstås mycket ovanligt. Senaste det skedde var i Umeå på 1990-talet (tror jag det var, kanske var det 1980-talet) då några personer med kopplingar till Ungsocialisterna (en ungdomsorganisation knuten till Socialistiska Partiet) greps och senare dömdes. Den gången konstaterades det ganska snabbt att det hela inte hade några som helst politiska kopplingar. Sannolikt blir det väl likadant nu.

Advertisements