Skapandet av en ny vänster kan inte bygga på reorganisering av sossarna

Det behövs en ny vänster i Sverige, en bred radikal och inkluderande. Det är många överens. Tyvärr tror väldigt många att det måste ske genom att socialdemokraterna reorganiseras och förvandlas. Ett sådant projekt är dödsdömt redan innan det kommit igång. Resonemanget har stadigt återkommit i svensk debatt sen 1970-talet. Det enda som hänt är att socialdemokraterna gått längre och längre åt höger för att idag vara ett parti som företräder en rasistisk flyktingpolitik och en reaktionär kriminalpolitik.

Att göra om socialdemokraterna låter sig inte göras. Det partiet kommer aldrig mer att bli ett radikalt parti (om det nånsin varit det). Alla försök att göra om socialdemokraterna är dömda att misslyckas. Men ändå värre är att illusionerna om socialdemokratin försämrar möjligheterna att faktiskt bygga ett nytt radikalt vänsteralternativ i Sverige. Folk blir upptagna med strävande, resonemang och organisering kring något som aldrig kan bli nåt. Svenska Momentum verkar vara precis en sådan rörelse som vill förändra socialdemokratin. Dödfödd redan från start, allt annat än hoppfullt trots bra paroller, bar inriktning och goda tankar.

För att bygga en ny svensk vänster måste socialdemokraterna och alla illusioner om socialdemokraterna och deras fackföreningslakejer överges. Det har inte Momentum gjort och kommer troligen aldrig att göra. Momentum kan därför sannolikt inte utgöra grunden för att skapa en ny svensk vänster. En samordningsgruppering kring olika aktioner, kampanjer och händelser är nog allt vad det kan bli. Då kommer den också att dö sotdöden så småningom, kanske till och med ganska snart.

Advertisements