Gunnar Wesslén i ETC ute och cyklar om rättssäkerheten

Gunnar Wesslén har skrivit i ETC om de i huvudsak friande domarna i rättegången om mordet i Mariehäll. Hans resonemang är mycket tveksamt och i viss utsträckning rent högerextremt. Dessutom delvis baserat på ren hörsägen och fördomar:

Berättelserna om den skräck och terror mot vanligt folk som nätverken spritt i sina områden är många. De styr sina områden med järnhand, den som kliver i vägen hotas till livet och ingen vågar ens tänka tanken att vittna.

[…]

Gängens utpressning mot ägarna av kiosker, krogar, livsmedelsaffärer och torghandel måste brytas.

Stycket är ett rent påhitt. Den som mördades i Mariehäll var en person som anses vara ledare i ett kriminellt nätverk i Bredäng. Flera av de som misstänkte för inblandning i mordet anses tillhör ett annat kriminellt nätverk med bas i en familj i stadsdelen Östberga söder om Årstafältet i Stockholm. Inget av dessa nätverk har det inflytande och den makt Wesslén gör gällande att de har. Ingen styr sitt område med järnhand.  Ingen av dessa stadsdelar anses vara ett så kallat utsatt område. Wessléns påståenden är rena lögner. Utpressning mot butiksägare och affärsinnehavare är mycket ovanligt och inte alls vanligt som Wesslén påstår. Det handlar om att han för fram högerextrema lögner utan verklighetsförankring.

Att folk i de inblandade individernas närhet är rädda för att vitna är dock sant. Men för andra människor är det en fråga utan relevans. De har helt enkelt inga avgörande vittnesmål att komma med.

Wesslén har läst förundersökningen. Han har kommit till slutsatsen att det som beskrivs i utredningen är trovärdigt och det är svårt att tro att det hela gått till på nåt annat sätt. Tyvärr räcker inte det. Det måste också bevisas att det faktiskt gått till på det sätt så åklagaren hävdar. Tingsrätten menar att åklagaren inte kunnat bevisa detta för 5 av de åtalade. De frias därför, vilket också är helt riktigt. Jag har också läst förundersökningen och tycker tingsrättens dom är rimlig även om jag tror att det kan ha gått till på det vis åklagaren påstår

Gunnar Wesslén tycker inte det. Han anser sig ha bättre kompetens än rättens ledamöter. Han ropar därför på en fasciststat. Punktmarkering av alla kända brottslingar är vad han vill ha. Förutom att det är praktiskt omöjligt att punktmarker alla brottslingar, eller ens alla misstänkta gängmedlemmar så blir det fel på många andra sätt.

Det sker ständigt nyrekrytering till de kriminella gängen. De ungdomarna är aldrig döma för nåt, har aldrig begått några allvarligare brott. Det är helt orimligt att unga människor som inte är brottslingar ska punktbevakas bara för att de umgås med eller träffar kända brottslingar eller personer som tidigare begått brott.

Den typen av åtgärder leder alltså till att oskyldiga övervakas och drabbas mycket hårt. Det skapar otrygghet och våldsamheter i olika förorter när ungdomar utsätts för något som måste betraktas om rena trakasserier. Resultatet blir en polisstat med eskalerande våld.

Det finns dock en stad där skjutandet och brottsligheten minskat mycket kraftigt de senaste åren. Göteborg. Wesslén borde titta på hur polisen arbetar i Göteborg. De började för nu nästan 10 år sen att förändra sitt arbete i de utsatta förorterna i Göteborg. Istället för att punktmarkera, kontrollera och bötfälla för småbrott började de bygga upp relationer med folk i olika förorter. Detta genom olika föreningar, centrala och viktiga personer, direkt på gatan osv. Polisen samverkade också med en rad andra myndigheter i detta arbete. Till en början hade arbetet ingen effekt, utan ledde kanske snarast till en ökad brottslighet.

Men 2015 började det hända saker. Två mordfall kunde lösas, delvis med hjälp av folk som var beredda att vittna. Allt fler åkte fast för mindre brott som vapenbrott, narkotikabrott och liknande. Ofta med hjälp av vittnesmål och tips från vanligt folk som fått förtroende för polisen genom att polisen ändrat sitt arbetssätt. Lösningen och metoden som använts i Göteborg bygger på samverkan och dialog, inte på förföljelse och straff som är det som Wesslén tycks förespråka.

Sen 2015 har antalet anmälda brott i Göteborg minskat mycket kraftigt och det har också antalet skjutningar. Det är uppenbart att polisen i Göteborg agerar på ett bra och vettigt sätt med positiva konsekvenser.

 

Advertisements