Åtal för försök till grovt bedrägeri riktat mot Eksportkreditt Norge AS

Igår väcktes åtal för försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott vid Göteborgs tingsrätt. Två företrädare för ett bolag hemmahörande i Göteborg, Q5 Management & Administration AB, är åtalade för att ha försökt vilseleda Eksportkreditt Norge AS, en statlig norsk kreditinstitution, att bevilja ett lån om cirka 120 miljoner kronor. De två åtalade har för att få ett lån lämnat osanna uppgifter om bolaget och ett projekt rörande en påstådd bank på Internet.

En av de åtalade är Thomas Jisander som idag heter Thomas Johansson. Han är känd från den omfattande Trustor-härvan som handlade om ekonomiskt fiffel och bolagsplundring. Åtalad tillsammans med Johansson är Nicklas Liberg, känd från diverse pyramidhärvor och blufföretag. I utredningen förekommer dessutom en tredje man som huvudmisstänkt tillsammans med de två åtalade. Utredningen mot honom är inte klar än så därför har han ännu inte åtalats.

Företrädarna uppgav att lånet behövdes för att utveckla banken på Internet. Någon bank på Internet existerade dock inte. Förundersökningen inleddes efter en brottsanmälan av kriminalunderrättelsetjänsten vid Ekobrottsmyndigheten. Utredningen har varit mycket omfattande och inbegripit åtgärder i flera länder, däribland Norge, Frankrike, Monaco och Seychellerna.

I november 2017 genomfördes ett tillslag på franska rivieran och de nu åtalade personerna greps där och överlämnades senare till Sverige för utredning och lagföring. En av de åtalade personerna är alltjämt (fortfarande) häktad. Huvudförhandlingen beräknas kunna påbörjas om ca två veckor.

De åtalade förnekar brott.

Advertisements