Varmt men somrarna 1997 och 2007 var lika varma

I två och en halv månad har vi nu haft högsommarväder avbrutet av några dagar här och där (bl.a. kring midsommar. Det är ovanligt varmt och värmen har stannat ovanligt länge. Men vad jag förstår så var 1997 och 2007 lika varma eller varmare även om flera värmerekord slagits i år.

Att årets värme har direkt med klimatförändringarna att göra är därför inte speciellt troligt. Däremot kan det väl tänkas att klimatförändringarna kommer att gör varmare somrar vanligare även om ingen faktiskt vet vad som kommer att hända med vädret på någon enskild plats på jordklotet.

Värmeböljorna 1997 och 2007 då värmen startade först i juni åtföljdes också av skyfall och översvämningar, något vi i år bara sett i mindre utsträckning. Torkan tycks dock i stort sett ha uteblivit 2007 på grund av att det också regnade mycket.

Advertisements