ETC tvingas återbetala presstöd

Efter en mer noggrann prenumerationsundersökning och granskning har TS Mediefakta kommit fram till att ETC har fått 8 miljoner kronor i för högt presstöd som Presstödsnämnden nu beslutat ska tas tillbaka. Resultatet är delvis en följd av att TS ändrat mätmetoder och att gåvoprenumerationer räknas på ett annat sätt.

Det handlar om 4 miljoner kronor för Dagens ETC och 4 miljoner kronor för de två lokaltidningarna ETC Jönköping och ETC Umeå som numera är nedlagda. Beloppet ska betalas in senast den 31 augusti. Johan Eherbnberg, ägare av ETC, är mycket kritisk till TS Mediefakta och beslutet om återbetalningskrav:

– TS Mediefakta räknade alla våra upplagor och fick fram de siffror vårt presstöd grundade sig på. Sedan räknade de om exakt samma upplagor med exakt samma statistik och kom fram till en helt ny siffra. Då plötsligt anmärkte de på våra gåvoabonnemang, som vi har haft i tio år. Dessutom går det varken att överklaga beslutet eller att ens få till en diskussion med nämnden. De går inte att få tag på, och svarar inte på frågor, säger Johan Ehrenberg.

För att kunna betala tillbaks pengarna har ETC startat en stödfond för Dagens ETC som ska ha samlat 1,5 miljoner kronor hittills. För de två andra tidningarna menar ETC att det inte kommer på fråga att återbetala nånting då de inte finns längre:

Att presstödsnämnden kräver en del av presstöd som utbetalts under första halvan av 2017 åter, beror alltså på omräkningen. Det här är ett udda beslut men det är viktigt att inse att nämnden är politiskt styrd och att man nogsamt genomfört regler som gör att ett beslut aldrig kan överklagas. Det är unikt för myndighetssverige (annars kan man alltid överklaga till förvaltningsdomstol eller liknande), men nu är det som det är. Även om vi anser att beslutet är felaktigt. Nämnden har haft möjlighet att hantera detta annorlunda hela vägen. Att man dessutom lägger återbetalningskrav på tidningar som inte finns längre, blir än mer absurt.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!