Vänstern mår inte bra av alarmistiska politiker

Jens Holm är en ledande politiker i Vänsterpartiet. Han är en alarmistisk politiker till stor del inriktad på identitetspolitik som veganism. Och när det handla rom annan politk är han extremt alarmistiskt. Som nu när han från Spanien slår fast att det är klimatförändringarna som är orsaken till bränderna i Sverige för att den varma sommaren beror på klimatförändringar. Det är möjligt att det är så, men inget kan idag säga eller bevisa att det är så. Då ska inte heller Jens Holm göra det.

Sommaren har vari den varmaste och torraste i stora delar av Sverige, men inte överallt. I Västsverige var det torrare och lika varmt för fyra år sen. I stora delar av Sverige var det lika varmt och torrt 1997 och lika varmt 2006 och 2007 (lite olika i olika delar av Sverige under olika år). Vi kan ännu inte belägga att varmare och torrare somrar blivit vanligare och inte heller om det beror på de klimatförändringar som vi vet sker.

Än mindre kan vi hävda att vädret är huvudorsaken till bränderna. Att det är en delorsak är nog uppenbart, men andra delorsaker är minskat jordbruk och igenväxning av tidigare jordbruksmarker, vidare kalhyggesskogsbruk (allt som lämnas kvar på kalhyggen brinner väldigt bra) och ökad areal enformig granskog som brinner mycket bättre än blandskog. Att så ensidigt hävda att klimatet är orsaken till bränderna som Jens Holm gör låter sig helt enkelt inte göras. Samtidigt är det också så att om vi ser problemet på lite längre sikt så brinner det mindre i Sveriges skogar idag än för 100 år sen.

Slutligen till försvarsmakten. På den tiden Sverige hade en värnpliktsarmé var det självklart att försvaret sattes in vid katastrofer. Idag är det inte möjligt. Genom att värnpliktiga också gjorde sin värnplikt vid räddningstjänster (brandkårer) på olika håll  i Sverige förstärktes också räddningstjänsten. Kort sagt borde Jens Holm kräva värnplikt för alla med möjlighet till civil tjänstgöring i räddningstjänst, sjukvård, hälsovård, skola och förskola med mera. Det gör han inte, istället fokuserar han på detaljfrågor om vapensystem och sådant.

Han vill också att Sverige ska ha gena flygplan och fler helikoptrar. Det verkar helt onödigt. Det är betydligt billigare att kunna låna utrustning av andra länder när det behövs. På samma sätt kan Sverige låna ut sådant som vi har till andra länder.

Jens Holm har med andra ord fel när han hävdar att bränderna beror på klimatet och om att vädret är den enda och huvudsakliga orsaken till bränderna. Det går helt enkelt inte att vara så kategorisk och alarmistisk. Inte heller har han några bra förslag om vad som kan göras. Men han har rätt om att fler utredningar inte behövs. Utredningar hjälper inte.

Sverige har generellt inte något extremväder. problemet med stidgande havsnivå berör bara Skåne och södra Halland då landhöjningen de närmaste 40 åren övertiger havsnivåhöjningen i resten av Sverige i delar av Norrland gäller det de närmaste 100 åren. När det gäller stormar var 1960- och 1970-talen mycket värre och under de senast åren har vi inte haft några allvarliga stormar alls. Översvämningar är främst ett problem för att byggen tillåts på för låglänt terräng, att kalhyggen och asfaltsöknar ökar ytavrinningen och för att våtmarker dikats ut under 1900-talet.

Jens Holm är en onödigt alarmistisk politiker och det mår vänstern och Vänsterpartiet inte bra av. Det framstår som oseriöst och dåligt förankrat i verklighet och vetenskap. Hans fem lärdomar tenderar att framstå som fem fördomar.

PS Joan Sjöstedt, partiledare i V, resonerar betydligt mer sansat och rimligt.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

3 svar på “Vänstern mår inte bra av alarmistiska politiker”

  1. Holm är nog i grunden mer miljöpartist än vänsterpartist något han väl inte är direkt ensam om i detta parti. Utan riktig ideologisk förankring blir det lätt lite disparata och ogenomtänkta fokus.

  2. Det är klart att sommaren inte hade varit lika varm utan klimatförändringarna. Sannolikheten för en så här varm maj hade varit en på tre miljoner utan klimatförändringarna. Och i Stockholm blir årets juli med stor marginal den varmaste sedan mätningarna började för 250 år sedan. I Göteborg är det teoretiskt fortfarande möjligt att det nuvarande rekordet från 2014(!) står sig. Det säger sig självt att det är människan som är orsaken. Eller, om du kräver vetenskaplig noggranhet: Sannolikheten är extremt liten att denna sommar skulle kunna inträffa utan människans klimatförändringar.

    Att vi ännu inte kan belägga att varmare och torrare somrar blivit vanligare är helt fel. Det är bara att titta själv.
    http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.2459.1521617855!/image/temp_som_tom_2017.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/temp_som_tom_2017.png
    De kallaste somrarna i dagens klimat är i princip lika varma som en normal sommar före 1990.

  3. Och dessutom. Det var inte tre år sen det var lika varmt, utan fyra. Men då pratar vi om juli. Maj och juni var mycket varmare i år än 2014.

Kommentarer är stängda.