Strejk på Ryanair

Ryanair är ett flygbolag som inte vill teckna kollektivavtal och motarbetar de anställdas fackliga organisering. De betalar dåligt och erbjuder dålig arbetsmiljö och usla villkor. Den 12 juli strejkade därför piloter baserade i Dublin. Igår och idag har kabinpersonal i Spanien, Portugal, Italien och Belgien strejkat i prostest mot att företaget inte vill betala ordentliga löner.

Kabinpersonalens krav är en rättvis lön som täcker levnadskostnaderna och som reflekterar det jobb de utför. De vill också ha lönehöjningar för äldre arbetare/sådan med lång anställningstid, kompensation för förseningar och ändringar i flygschemat samt för extrakostnader för sådant som mat, vatten och arbetskläder Ganska självklara rättigheter för anställda är alltså vad de kräver.

Personalen vill också ha ett rättvist och universellt pensionsprogram.

Advertisements