Bergsjön är inte rött – det är sosseland

ETC har sin artikelserie om partiernas starka distrikt nu kommit till Bergsjön som de kallar Göteborgs rödaste område. Vilket dock inte är sant.  ETC Göteborg betraktar av någon märklig anledning, förmodligen politisk omedvetenhet, socialdemokraterna som ett parti på vänsterkanten. Något socialdemokraterna inte varit på minst 50 år.

Socialdemokraterna har visserligen rött som sin partifärg men att kalla Bergsjön för rött ger associationer till en vänsterstadsdel fast det i verkligheten är en stadsdel utan starka politiska krafter där folk röstar på sossarna för att de alltid styrt och alltid varit störst. I Bergsjön är också valdeltagandet mycket lågt vilket understryker bilden av en passiv stadsdel utan starka politiska krafter där folk röstar på det parti de upplever som mäktigast. Det är vad som gör att röstandet i Bergsjön inte kommer att ändras lika mycket som röstandet i Göteborg som helhet. Om det nu inte är så att folk i Bergsjön uppfattar nåt annat parti som det starkaste och lägger sina röster på det.

Bergsjön är inte vänster och det är inte rött. Det är sosseland. Sossarnas allra bästa valdistrikt ligger där. ETC sprider falskhet och lögner när de påstår att Bergsjön är rött. Men det finns en del av Bergsjön som är betydligt rödare än andra delar av stadsdelen. Norra Bergsjön, Teleskopgatan och Tycho Brahes gata. Det är den del av Bergsjön som har lägst andel invandrare. Där har Vänsterpartiet ihop med andra mindre vänsterpartier närmare 20 % av rösterna vilket är i nivå med de allra starkaste röda områdena i Göteborg som finns utspridda i Majorna. Norra Bergsjön är en röd del av sosselandet Bergsjön.

Socialdemokraterna starkaste valdistrikt, kommunvalet 2015

Bergsjön östra, 64,78 %
Bergsjön södra, 61,91 %
Lövgärdet övre, 60,55 %
Rymdtorget, 57,74 %
Lövgärdet nedre, 55,75 %
Gårdsten norra, 55,64 %
Hammarkullen östra, 54,83 %
Länsmansgården södra, 54,50 %
Svarte mosse, 54,28 %
Lövgärdet centrum, 53,99 %
Hammarkullen västra, 53,48 %
Siriusgatan, 53,13 %
Biskopsgården norra, 52,69 %
Gårdsten södra, 52,42 %
Skolspåret, 51,44 %
Komettorget, 50,95 %

Källa: Valmyndigheten

Samtliga valdistrikt där socialdemokraterna fick över 50 % av rösterna ligger i Bergsjön, Lövgärdet, Gårdsten, Hammarkullen, Hjällbo, Biskopsgården och Länsmansgården. Samtliga är distrikt med lågt valdeltagande och hög andel invandrare. I distrikt med lägre andel invandrare ökar framförallt de verkliga vänsterrösternas andel men i många är också sverigedemokraternas andel hög.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Bergsjön är inte rött – det är sosseland”

  1. Utan specifik kännedom om Bergsjön som ort gissar jag att det är ett området, ett bland många miljonprogramsområden runt om i landet, där socialdemokraterna lever på sin tradition, en slags strukturkonservatism med föreställningen – trots verklighetens bistra praktik – att det ”socialdemokratiska arbetarpartiet” (det är ju så det så vackert heter) definitionsmässigt är vänster och därmed de missgynnades hopp. Det är förstås denna tradition som fortfarande gör att socialdemokraterna har en – om än allt mer kantstött – roll. Rollen utgår inte från vare sig partiets vardagspolitik eller dess – över tid – allt mer ”liberaliserade” programskrivningar,

    Det viktigaste i sammanhanget är dock att det bland de som bär upp traditionen sannolikt finns en inte oansenlig del som i grunden har vänstervärderingar – vänstermänniskor helt enkelt. Med tiden och med minskande strukturkonservatism kan det kanske ändå bli en någon liten förändring även om denna knappast kommer att förflytta berg över en natt.

    1. Jag tror inte att det handlar om att folk uppfattar socialdemokraterna som vänster, utan min uppfattning är att folk uppfattar socialdemokraterna som makten. Därför röstar de på dem. Det handlar om ett röstmönster som inte är traditionellt i Sverige. Det finns i stort sett inga boende i Bergsjön som har någon socialdemokratisk tradition. Människor med socialdemokratisk tradition hittar vi andra förortsområden som exempelvis Backa, Kärra, Frölunda, Högsbo och Tuve.

Kommentarer är stängda.