Thomas Gür ute och cyklar om brottslighet

en krönika i GP för Thomas Gür fram ett antal teser om bättre integration och jag har inga större problem med de flesta av dem. Tre av teserna handlar dock om brottslighet och där är Thomas Gür helt ute och cyklar. Hans resonemang kan verka logiskt, men det förutsätter att ingen hänsyn tas till verkligheten.

Det är helt korrekt att det är mycket få personer som står för större delen av brottsligheten. Det kan dock rent logiskt vara lätt att tro att om vi spärrade in dem så skulle brottsligheten minska. Samtidigt är det så att verkligheten (det finns mängder med undersökningar och rapporter) visar att långa straff inte har nån effekt på brottsligheten. Den skenbara logiken är alltså falsk. Att spärra in folk under lång tid förändrar ingenting. Orsakerna till detta är oklara, men kan var flera.

När en brottsling med stor brottslighet inom ett visst brottsområde spärras in blir det i allmänhet bara så att någon annan tar personens plats. En annan orsak är att de flesta som begår brott aldrig åker fast. De är unga och slutar begå brott när de blir äldre. Att de flesta som begår brott aldrig åker fast innebär att straffen bara har marginell påverkan på brottsligheten. De längsta straffen som utdöms handlar om straff för mord och annat grovt våld. Det är välkänt (finns även här en mängd undersökningar) att den typen av brottslingar sällan återfaller i brott. Att spärra in dem under lång tid innebär därför ingen minskning av brottsligheten.

Thomas Gür har dock en poäng när han säger att invandrare är överrepresenterade bland brottsoffer precis som bland brottslingar. Däremot har han fel när han säger att detta beror på att en stor del av brottsligheten är koncentrerad till utsatta områden där kriminell närvaro lett till en rädsla att delta i rättsprocessen och där rättssystem förekommer. Det sistnämnda förekommer, men det är inte så att brottsligheten är koncentrerad till sådana områden. De områden som är överlägset mest drabbade av brott är innerstadsområden, centrumområden. Det är där som brottsligheten är  koncentrerad.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!