Miljoner satsas på åtgärder för att rädda hotat ålgräs

I södra Bohuslän har närmare åttio procent av allt ålgräs försvunnit de senaste tio åren. Det är ett stort problem eftersom ålgräsängar är viktiga uppväxtmiljöer for fiskar och även stabiliserar bottnarna och gör vattnet klart. En studie i tidskriften Estuaries and Coasts visar att förluster av ålgräs kan ge förödande följder lokalt för havsmiljön vid kusterna. Forskningsstudien är gjord av forskare vid Göteborgs universitet inom det tvärvetenskapliga forskningsprogrammet Zorro och har fått internationell uppmärksamhet.

I södra Bohuslän, framförallt i Kungälvs kommun, försvann mängder av ålgräsängar under nittiotalet, bland annat på grund av övergödning. Men trots att övergödningen minskat har ålgräset inte kommit tillbaka. Istället har vattnet blivit grumligare av sediment som virvlar upp. Drivande mattor av brunalger har tagit över områden där ålgräset tidigare växt och siktdjupet har minskat med upp till två meter i aktuella områden. Grumligt vattnet i kombination med drivande algmattor gör att ålgräset inte längre kan växa där.

– Miljön är idag så dålig i dessa områden att inte ens restaurering av ålgräs är möjligt där längre, säger Per Moksnes, forskare vid Göteborgs universitet och den som lett studien och forskningen med att utveckla restaureringsmetoder för ålgräs i Sverige, i ett pressmeddelande.

Nya inventeringar av ålgräs i området visar att förlusterna bara fortsatt.

– Situation idag är mycket oroande och det är av största vikt att skydda återstående ängar, säger Per Moksnes.

Havs – och vattenmyndigheten har därför tillsammans med Europeiska havs- och fiskerifonden anslagit 11 miljoner kronor i ett nytt fyraårigt projekt för att forskare från länsstyrelsen och Göteborgs universitet tillsammans ska utveckla nya metoder för att rädda ålgräset.

– Vi hoppas att nya åtgärder med bland annat sandtäckning av störda bottnar och tillfälliga barriärer mot drivande algmattor, i kombinationen med återplantering av ålgräs, ska möjliggöra att ålgräset återetableras och att vi får tillbaks klart vatten i de drabbade områdena, säger Ewa Lavett, marinbiolog vid Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

– Projektet utgör ett viktigt steg i Havs- och vattenmyndighetens åtgärdsprogram för att uppnå god miljöstatus i havsmiljön, säger Ingemar Andersson, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!