Demokrati kan inte skyddas med lagar

Sverige har ett svagt stöd i lagstiftningen för demokrati hävdar en del borgerliga debattörer. Det må så vara, men ingen lagstiftning i världen kan bevara eller skydda demokrati. Vill någon inskränka demokratin kan det göras med lagstiftning eller genom att skita i lagstiftningen. Demokrati kan därför inte skyddas genom lagstiftning.

Att skydda demokratin genom att inskränka demokratin som de borgerliga debattörerna vill göra genom att låt odemokratiska institutioner ha vetorätt mot nya lagar är helt klart ingen bra väg att gå. Det är nämligen inte att skydda demokratin utan att minska demokratin, det är att sakta begränsa och avskaffa demokratin.

Naturligtvis är det inte bra att regeringen utser rikspolischefen och riksåklagaren, de borde självklart utses av riksdagen. Samma gäller naturligtvis också chefer för public service TV och radio liksom alla chefer på statliga företag och verk.

Försvar av demokratin kan bara ske genom att vi arbetar för mer demokrati och mot allt som inskränker demokratin. Inskränkningar av demokratin är exempelvis den allt mer ökade övervakningen med kameror och avlyssning, inspärrning av människor som inte begått några brott, organisationsförbud, och odemokratiska förslag om att odemokratiska församlingar ska kunna bestämma över lagarna.

Förbättrad demokrati kan vi får genom att kräva att polischefer, domare och chefer på åklagarmyndigheter ska utses på demokratiskt vis och inte genom att högre chefer väljer vilka som ska vara chefer. Vidar ska vi kräva att chefer i företag ska utses på demokratiskt vis genom att de anställd har inflytande och vetorätt över vilka som ska bli chefer. En annan bra grej är att folkvalda (inkl. chefer som naturligtvis ska utses demokratiskt) ska kunna tvingas avgå direkt genom demokratiska procedurer om vi upplever att de sviker vad de lovat eller fifflar och snor åt sig.

Lagstiftning och byråkrati kan inte skydda demokratin.

Demokrati kan bara försvaras genom folklig aktivitet och genom folkligt försvar av densamma. Demokratin kan bara bli bättre genom att vi ställer krav på en utökad och mer omfattande demokrati. Att behålla demokratin är en fråga om folklig kamp.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!