Ogenomtänkt av Katarina Mazetti om demokrati och val

Katarina Mazetti har skrivit en krönika i ETC om demokrati, röstande och val. Den är osannolikt ogenomtänkt med tanke på en annan artikel som också precis publicerats i ETC. Katarina Mazetti överväger att inte rösta alls, därför att det ”perfekta”alternativet inte finns. Eller så menar hon att Miljöpartiet är det perfekt alternativet trots att det partiet som huvudgren har att lägga sig platt för sossarnas reaktionära, miljöfientliga och borgerliga politik. Jag blir inte riktigt klok på vad hon vill, men genomtänkt är det inte.

Till slut vill Katarina Mazeti överlämna makten åt en generation som inte vill försvara demokratin, inte bryr sig om demokrati och gärna ser experter och starka styra världen. En generation som inte värdesätterr det som deras förfäder tillkämpat sig. Att enbart överlämna rösträtten till dem som Katarina Mazetti föreslår skulle alltså var extremt dumt och medföra slutet för demokratin. Det känns som ett så urbota dumt förslag så att enda slutsats jag kan dra är att Mazetti inte tänkt igenom det hon skrivit. Inte funderat alls. Det liksom tanken att inte rösta alls är mer än ogenomtänkt, det är rent ansvarslöst inför framtiden. Den framtid Mazetti samtidigt är så oroad över att en stor den krönika hon skrivit är en gnällig litania om alltings, framförallt jordbrukspolitikens, jävlighet.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Ogenomtänkt av Katarina Mazetti om demokrati och val”

  1. Så ogenomtänkt kanske det ändå inte är. Det skall erkännas att jag under ”mörkare stunder” ibland umgås med en liknande tanke, inte att inte rösta alls men att rösta blankt.

    Denna min tanke – som återkommer med viss regelbundenhet – föds inte ur någon sorts avsaknad av ”det perfekta alternativet”, det var längesedan jag tappade tron på både perfektion och utopi. Tanken utgår istället ifrån avsaknaden av ett verkligt alternativ (det behöver alls inte vara perfekt). Det må vara att vänsterpartiet i botten har en agenda som skiljer markant mot övriga partier men i realpolitiken tar viljan att komma överens med MAKTEN överhanden. Med lite ”kohandel” når man vissa framgångar men jämnar i övrigt marken för nuvarande i allt väsentligt marknadsliberala regering, en regering som inte på något radikalt eller avgörande sätt skiljer från de åtta åren av alliansstyre.

    Några ”kabinettsfrågor” har vänsterpartiet inte vågat att resa istället är den uppenbara strategin att verka på marginalen och inte utmana MAKTEN. Det positiva är förstås att även påverkan på marginalen kan göra viss skillnad men det negativa är att vänsterpartiet genom sitt organiserade samarbete bidrar till att legitimera socialdemokraterna som ett parti till vänster. Vill jag verkligen ge mitt stöd till denne legitimering? Det är när jag befinner mig i dessa tankebanor som funderingarna om en blank sedel i valkuvertet väcks till liv.

    Nu blir det sannolikt igen blankröst men oskrivet är bäst …

  2. Man ska inte kommentera innan man sett efter. Mazetti ser ut att vara författare och vissångerska, och ger inget i första hand politiskt intryck. Hon är säkert snäll.

    Tyvärr ligger det i korten att vissa som fallit för miljöpartiet anser att ”klimatfrågan” går utöver demokratin. Den sortens rörelser känner vi ju igen. Klass, ras och nation var överordnade yttrandefrihet och valfrihet. Nu gäller det ”klimatet”. Ett nytt frälse äntrar scenen, på medmänniskornas bekostnad.

    Emmanuel Goldsteins Testamente gäller nog alltid, det är bara uttrycken som skiftar.

Kommentarer är stängda.