Karl Sigfrid vill ta bort övervakningskamerorna i Biskopsgården

Karl Sigfrid skriver ledare i GP. Han är inte från Göteborg och vet uppenbarligen inte ett skit om Göteborg. Han vill ha övervakningskameror i områden med hög brottslighet och tror att Biskopsgården är ett sådant område. Det är nu inte fallet. Biskopsgården är ett område med låg brottslighet och skulle vi göra som Sigfrid vill så fick vi ta bort övervakningskamerorna därifrån.

Högst brottslighet i Göteborg finns i Nordstan, kring Avenyn och kring Järntorget. Där har det funnits övervakningskameror mycket länge och inomhus i Nordstan och på Centralen är i stort varenda centimeter övervakad. Ändå sker där fler brott än någon annan stans. Så har det nästan alltid varit, kameror eller inte kameror. Det skulle knappast hjälpa att sätta upp fler kameror. Men det verkar som om det är vad Sigfrid vill.

Sanningen är att övervakningskameror inte minskat brottsligheten nånstans. Inte i Nordstan, inte i Biskopsgården och inte på Avenyn eller Järntorget. Kameraövervakningen är alltså i det stora hela meningslös och behövs knappast. Att folk känner sig tryggare när det finns kameraövervakning har inget med verklig brottslighet att göra då den inte ändras. Det handlar mer om vad folk tror om övervakning med kameror än att kameror fungerar.

Karl Sigfrid vet naturligtvis att kameror inte fungerar. Kanske vet han att risken för att bli rånad eller misshandlad i Biskopsgården är nästan obefintlig. Kanske vet han det inte. Den stora risken för att bli utsatt för våld och rån finns i centrala Göteborg där kameraövervakning till stor del funnits i decennier.

De bilder från kameror som användes som bevisning vid morden på Vår Krog & Bar kom från enskilda polisers övervakning av krogen då den var stamställe för kriminella. Det har inget med de fasta kameror som idag finns i Biskopsgården att göra. Karl Sigfrid tycks inte veta detta eller så blandar han ihop korten med flit.

Sigfrids ledare hänger inte ihop. Han utgår från felaktiga fakta och hamnar därför också helt fel. Han blandar och ger, det blir totalt fel. Sannolikt för att han inte är från Göteborg och inget vet om Göteborg. Sannolikt också för att han inte är ärlig, han tycks ljuga för sig själv och alla andra.

Advertisements