Skogen är skapad av människan

Skogen är inte beroende av människan men människan är beroende av skogen skriver Birger Schlaug i en ledare i ETC. Det är naturligtvis helt rätt och riktigt. Men han glömmer en viktig aspekt. Den skog som idag finns i Sverige är skapad av människan. Skapad för att förse oss med bränsle och papper. Planterad. Eller så skapades den av den boskap människan hållit under långa tider och under de senaste 100 åren genom bristen på boskap. Så skogen må vara oberoende av människan, men den skog som finns idag hade inte funnits utan människan.

Sen många hundra år har skogen varit noggrant skött, avsedd som betesmark, för skeppsbyggnad, för järnproduktion och ved, senare för papperstillverkning, konstfibrer, tvättmedel, konstsilke (rayon) med mera. Den biologiska mångfalden som finns i den svenska skogen är i mångt och mycket en följd av människan aktiviteter. De landskap som skapats av människan och människans djur har i allmänhet varit den natur som haft högst biologisk mångfald.

Genom ändrade metoder för att sköta skogsbruk och jordbruk ändras också den biologiska mångfalden. Gifter, färre djur samt storskaliga jordbruk och skogsbruk med utdikning och täckdikning, monokulturer och brist på betande boskap har skapat sämre mångfald, men det ändrar inte det faktum att människan skapade de skogar och det landskap som idag finns i Sverige med den biologiska mångfald som hänger ihop med detta.

Skydd av skogsmark måste alltså inte alltid vara bra. När människan överger skogen och naturen kan det faktiskt resultera i minskad biologisk mångfald. Det har blivit fallet i många naturreservat som som skapats på grund av unika naturmiljöer som sen försvunnit när människans aktiviteter i reservaten upphört. Naturskydd är inte alltid bra.

Schlaug förenklar och vilseleder om verkligheten och företräder därför också en till stora delar felaktig miljöpolitik. I förhållande till naturen och i förhållande till skogen. Alla skogar i Sverige har varit produktionsskogar i många hundra år. Det är till stor del det som skapat den biologiska mångfalden i Sveriges skogar. Att freda skog ger inte med säkerhet en större biologisk mångfald, att använda äldre skogsbruksmetoder gör det däremot med stor sannolikhet.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Skogen är skapad av människan”

  1. Om det funnits en tidsmaskin och vi låtit Birger Schalug göra en resa tillbaka i tiden till en tid före det att skogsindustrin gjort skogsråvaran till ett av vårt lands allra största tillgångar. Hans reflektion hade varit mycket intressant att höra. Skogen i skogsbygderna i landets södra och mellersta delar var vid denna tid i allra högsta grad påverkad av människans händer. Svedjebruk och, i trakter av bruksverksamhet, framställning av träkol satte tydliga spår. På sina håll var skogen – för att använda tidens språk – helt ”utödd”.

Kommentarer är stängda.