Föräldrarna har börjat jobba och ungdomarna beter sig som idioter

Historiskt har Sverige har sen 1950-talet regelbundet haft ungdomsupplopp och liknande problem under två perioder på sommaren, perioderna mellan semestern och skolans start. I stort sett alla stora ungdomskravaller har inträffat under dessa perioder, även skolbränder och bilbränder brukar vara vanliga dessa perioder. Till och med kravallerna i Göteborg 2001 inträffade under en sådan period. Att det saknas viktig social kontroll udner dessa två perioder när föräldrar börjat arbeta och ungdomarna fortfarande är hemma är en strakt bidragande orsak till att så mycket ungdomsbråk och ungdomskravaller inträffar under dessa perioder.

Över 80 bilbränder i Sverige startades av ungdomar under natten som gått och det är för mig uppenbart att de hetsats upp varandra på social medier för annars skulle det inte ske så samordnat på en mängd platser i Sverige. I Göteborg har Tynnered, Frölunda, Gårdsten, Hjällbo och Eriksbo drabbats. Totalt brann ett 50-tal bilar. Dessutom ska ytterligare ett 30-tal bilar ha utsatts för skadegörelse. Det hela visar hur viktigt det är med social kontroll för att inte en del ungdomar ska bete sig som idioter. Det handlar naturligtvis till stor del om ungdomar som på många sätt kan ha eller uppenbart har problem men det ursäktar förstås inte agerandet.

För att slippa den här typen av problem måste samhället agera på olika sätt. Den sociala kontrollen måste ersättas av samhällelig kontroll på så sätt att samhället sätter in resurser för att ungdomar ska vara sysselsatta under de aktuella perioderna och inte går hemma och drälla. Det som skett kommer naturligtvis att utredas av polisen, men polisutredningar förändrar inte förekomsten av den här typen av ungdomsbråk och upplopp som trots allt förekommit ända sen 1950-talet. Nån ny utveckling handlar det alltså inte om utan ett gammalt och välkänt problem som dock tar sig lite olika uttryck under olika tidsepoker.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!