Broras, okunniga journalister och märkliga experter

En motorvägsbro i Genua rasade med katastrofala följder. Nästan 40 människor. Det föranleder GP att gör en lista på allvarliga broras. Men märkligt nog har det inte med det allvarliga broras som inträffade i närheten av Göteborg när 8 människor dog. För mig hade varit rimligt att ta upp Tjörnbroraset (Almöbron) som ett typexempel. Men GP:s journalist verkar inte känna till det utan tar en lista från nån US-amerikansk tidning. Snacka om märkligt.

En så kallad expert från KTH, Raid Karoumi, uttalar sig också i GP. En sådan olycka som den i Genua skulle aldrig kunna inträffa i Sverige menar han. Därför att vi i Sverige har bättre koll. Det är naturligtvis rent nonsens.

Vid bygget av en viadukt över motorvägen mellan Kungsbacka och Göteborg förra året rasade hela viadukten ner på vägen för att fel betong användes. Den gången dog ingen. Efter att Tjörnbron rasade 1980 så konstaterades att bron var felkonstruerad, vilket bron i Genua också tycks ha varit. Båda byggda på 1960-talet. Så visst kan sådana ras som det i Genua inträffa också i Sverige.

Broras i Sverige, antal döda, år

Sandöbron, 18, 1939
Almöbron (Tjörnbron), 8, 1980
Saltviksstrand, 2, 2008

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!