Bilbränderna: De hittills gripna är tre kända småbrottslingar från gatan

Som jag skrivit tidigare tillhör de tre gripna personerna som misstänks för bilbränderna i Frölunda ett gäng av ungdomar som brukar hänga utanför eller på Frölunda Torg alternativt kring Ungdomens hus 1200 kvadrat. Ytterligare en person togs in av polisen under onsdagen. Han släpptes dock snart igen men är fortfarande misstänkt för medverkan i grovt upplopp. Vilket väl är något märkligt då något upplopp helt klart inte ägde rum. Två av de gripna är dömda för tidigare brottslighet.

Det gäller 18-åringen som greps i Turkiet som har en lång historia av kontakter med polis. Strax före sin 16-årsdag dömdes han för att ha rånat en jämnårig på dennes moped. I juni förra året dömdes han för personrån, ringa narkotikabrott, övergrepp i rättssak två fall av misshandel samt en grov misshandel där han knivskar en jämnårig flicka. Brotten begicks mellan februari och november 2016.

Den yngre av de två som greps i Sverige, en 19-åring (rapporterades först som 16-åring) har också dömts för flera brott. I november i fjol dömdes han till fängelse i två månader för grovt vapenbrott efter att ett halvår tidigare ha kört en bil i vilken det låg en skarpladdad pistol. Tio dagar efter domen blev han återigen gripen i en bil tillsammans med två andra unga män. I bilen fanns stöldgods från ett inbrott på Coop i Mölnlycke. För det dömdes han i maj i år till skyddstillsyn.

Den tredje gripne, en 20-åring har inget brottsligt förflutet. Han har dömts för ringa narkotikabrott en gång, dvs innehav av en mindre mängd narkotika. Detta skedde för en månad sen.

Att dessa tre tillhör ungdomsgänget som hänger kring Frölunda Torg hindrar inte att de kan ha anlitats av andra för att ställa till med skit. Vi har ju sett exakt samma agerande tidigare i samband med nazisternas försök till demonstration i samband med Bokmässan. Då hade högerextremister anlitat ett antal ungdomar från olika förorter för att slänga sten på polisen. Att nåt liknande kan ha skett igen är ingen direkt högoddsare.

Advertisements